Als je eenmaal het feit hebt geaccepteerd dat je ook verliezen zult ervaren, rijst de vraag hoe vaak dat zal gebeuren. Hoe vaak win je geld en hoe vaak verlies je geld op een trade?

Wat is een goede verhouding tussen winnaars en verliezers om succesvol te zijn als trader?

Succesratio

De verhouding tussen je aantal winnende trades en je aantal verliezende trades wordt de winst/verlies ratio of ook de succesratio genoemd. Als je tien transacties voltooit en je eindigt met zes winnaars en vier verliezers, dan is je winst/verlies verhouding 6:4 of 3:2, wat betekent dat je in dit geval 60% winnaars hebt.

Veel beginnende traders denken dat dit veel te laag is om goed te zijn.

Eén van de redenen waarom mensen denken dat dit aantal te laag is, is omdat ze het vergelijken met dezelfde beoordelingsschaal die ze op school hebben gekend. Als je op school een score behaalde van 60% of minder was dit een niet al te best resultaat.

Veel beginnende beleggers raken ontmoedigd omdat ze hun succesratio op dezelfde manier beoordelen als hun cijfers op school. 

​Trouwens, het is hetzelfde in ons professionele leven. Als je het op je werk slechts 50% of 60% van de tijd goed doet, zal men niet zo tevreden zijn.

Het punt is dit. De meesten onder ons zijn al jaren, zo niet tientallen jaren geprogrammeerd om te geloven dat het bereiken van 70%, 80%, 90% of meer nodig is om een ​​succes te worden. Dit is absoluut niet waar in trading!

Een hoge succesratio is niet nodig​

Hoe sneller je beseft dat je winst/verlies verhouding niet het belangrijkste is om succesvol te zijn in het beleggen in aandelen, hoe beter af je zult zijn.​

Wat je moet weten

Een verlies incasseren is geen uitzonderlijke hobbel op de weg. Sterker nog, je moet voorbereid zijn om het te zien gebeuren in bijna 50% van al je transacties.

Onderschat opnieuw niet hoe psychologisch moeilijk dit is.

Dit om nogmaals te onderstrepen dat het verwerven van eigen praktische ervaring en het ontwikkelen van vertrouwen in jezelf en in je trading strategie cruciaal zijn in je plan van aanpak om te leren beleggen. Je moet met je eigen ogen kunnen zien en ondervinden dat dit effectief werkt. Anders ga je het diep vanbinnen nooit geloven en zal je onbewuste psychologie voor heel veel weerstand (blijven) zorgen.

Categorieën: Beleggen voor beginners

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share