In het artikel Trade management heb ik bij wijze van voorbeeld een aankooporder ingegeven voor Weatherford International. Dit om mijn aankooptechniek te verduidelijken en uit te leggen hoe een stop limiet order werkt.

In dit artikel kan je lezen hoe het gaat met deze trade op dag 10.

11 februari 2022

Het is vandaag vrijdag 11 februari 2022.

Dit is de grafiek op het einde van de beursdag van donderdag 10 februari 2022.

Weatherford deed gisteren een poging tot follow through maar kon onder druk van de negatief gestemde markt niet standhouden. Alle vooruitgang werd tegen het einde van de dag teniet gedaan en Weatherford eindigde -2.08% lager dan de dag voordien.

Dit zie ik niet graag gebeuren. Het is altijd moeilijk voor individuele aandelen om tegen de stroom van de markt in te zwemmen.

Dat is ook de reden dat ik in deze situatie liever aan de zijlijn blijf.

HERINNER – Deze trade is een voorbeeld en ik heb dit aandeel niet zelf echt gekocht omdat ik wacht op betere omstandigheden en een positiever gestemde markt.

Wat nu

Als je al wat ervaring hebt als trader dan weet je dat je op bepaalde momenten het gevoel krijgt waarbij je gaat hopen dat het goed komt. De realiteit is meestal dat dit vervolgens een pijnlijk verhaal wordt waarbij je niet alleen het risico loopt (nog) meer geld te verliezen maar bovendien je zelfvertrouwen een deuk krijgt.

TIP – De twee belangrijkste zaken die je als trader moet beschermen en over moet waken zijn je kapitaal en je zelfvertrouwen.

Het is belangrijk om dergelijke gevoelens of gedachten te leren herkennen bij jezelf. Dat is ook de reden dat veel traders aan meditatie of aan mindfulness training doen.

Deze gevoelens zijn een signaal dat het niet gaat zoals het moet gaan.

Trading hoeft niet te voelen als “vechten en ploeteren en afzien”.

Een beslissing nemen

Wat gaan we nu doen?

Als je geen uitgeschreven trading plan hebt met duidelijke regels kom je vaak in situaties terecht van twijfel. Da’s nog zo een onaangenaam gevoel dat je wil vermijden trouwens. Ook op dat vlak hoort trading niet moeilijk te zijn.

Wat zijn de mogelijke keuzes die we kunnen maken?

  • Niets doen en het risico lopen dat onze stop loss geraakt wordt. Dan incasseren we een klein verlies van -8% ten opzichte van onze aankoopprijs.
  • Nu verkopen met een kleine winst maar dan lopen we het risico dat het aandeel toch erg sterk verder begint te stijgen zonder ons.
  • De helft nu verkopen. Dan hebben we ons risico alvast verminderd.
  • De stop loss verhogen naar breakeven. Dan verliezen we geen geld maar dan lopen we opnieuw het risico om net uitgestopt te worden alvorens het aandeel terug gaat stijgen.
  • Nog veel andere variaties op deze mogelijkheden…

Er is niets mis om dit aandeel vandaag of te verkopen of je stop loss naar breakeven te brengen. Zo weinig mogelijk geld verliezen en niet in een spiraal van “hopen en afzien” terecht komen is namelijk het allerbelangrijkste.

Er komen zowiewo nieuwe en makkelijkere kansen in betere omstandigheden.

No regrets

Wat je ook beslist, het is belangrijk te leren om geen spijt te hebben van je beslissing.

Stel dat je dit aandeel nu verkoopt maar volgende week staat het toch +20% hoger dan nu.

Hoe ga je je daarbij voelen?

Leer dat te aanvaarden zonder slechte gevoelens daarbij.

Die gevoelens helpen je niets vooruit. Integendeel zelfs!

Dag 11

Ik stel voor dit aandeel nog een beetje verder te volgen. Laat ons voor dit voorbeeld de stop loss verhogen naar breakeven en Weatherford nog een kans geven.

Lees in dit artikel hoe het verder gaat op dag 11.

Categorieën: Beleggen voor beginners

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share