Vergis je niet. Sommige van de aandelen die je koopt zullen omlaag gaan. Ongeacht je voorbereiding. Sommige van hen zullen zelfs heel veel naar beneden gaan. 

Er is geen magische formule om dit te voorkomen en het is helaas ook niet mogelijk om de toekomst te voorspellen.

Wanneer verkoop je met verlies?

Verliezen zijn onvermijdbaar

Niemand kan de toekomst voorspellen. Het goede nieuws is dat dat ook helemaal niet nodig is. Succesvol beleggen is nooit een voorspelling. Hoe sneller je dat accepteert en aanvaardt dat je ook verliezen zal incasseren, hoe sneller je winst zal beginnen maken.

Psychologisch is het echter geen gemakkelijke taak. Dat is net waarom het zo belangrijk is om op de juiste manier te leren denken over verliezende trades. Het verliezen van geld op sommige transacties betekent helemaal niet dat je een fout hebt gemaakt. Dit hoort er gewoon bij.

Sommige mensen trappen in de “analysis paralysis” val, het eindeloos bestuderen van aandelen en hun fundamentale en technische indicatoren, maar nooit zeker genoeg zijn om een positie te openen. Maak deze fout niet. Het is simpelweg onmogelijk om vooraf honderd procent zeker te zijn dat een aandeel wel zal stijgen.

Wees een goed verliezer

Als een aandeel daalt ben je misschien geneigd om het bij te houden en hoop je dat het opnieuw zal gaan stijgen. Aandelen kopen en voor altijd in portefeuille houden is echter geen goed idee. Er zijn een paar belangrijke problemen met deze manier van denken.​

Allereerst gaan sommige aandelen nooit terug omhoog en blijven ze hardnekkig dalen of duurt het bijna een eeuwigheid voordat ze opnieuw herstellen. Als je dit type aandelen in portefeuille blijft houden, loop je het risico om al je geld te verliezen. Je zet zo je werkingsmiddelen op het spel en dat is het laatste wat je wil doen! 

In het beste geval herstellen deze aandelen ooit wel maar dan zit je geld heel lang vast in verlieslatende posities zonder rendement. Dat is niet hoe je wil beleggen in aandelen.

Onderschat ook niet het pyschologische effect van met grote verliezen te zitten. Het is niet de bedoeling dat handelen in aandelen een stressvolle en pijnlijke ervaring wordt.

Enkel kleine verliezen zijn aanvaardbaar

Het is nog belangrijker dat je je realiseert dat te grote verliezen het je onmogelijk maken om een ​​positief rendement te behalen met aandelen. Met andere woorden, als je je verliezen (die er sowieso gaan zijn) niet klein kan houden, ga je uiteindelijk geld verliezen.

Hier is een eenvoudige wiskundige verklaring voor. Je kan geen geld maken als trader als je grote verliezen incasseert want deze werken je geometrisch tegen.

Ik geef een paar voorbeelden.

Een -10% verlies heeft een stijging van +11% nodig om te herstellen.

Een -25% verlies heeft al +33% nodig om break-even te geraken.

Een -50% verlies moet +200% stijgen om je inleg terug te hebben.

Je kan eenvoudigweg niet herstellen van grote verliezen!

Nog een voorbeeldje

Stel dat je start met 10.000 EURO.

In het eerste jaar realiseer je een winst van +50% dus 5.000 EURO.

Je kapitaal is dan na één jaar aangegroeid tot 15.000 EURO.

In het tweede jaar realiseer je opnieuw een winst van +50% dus 7.500 EURO.

Na twee jaar bedraagt je kapitaal 22.500 EURO.

Stel in je derde jaar kom je uit op -50% verlies.

Dit betekent dat je maar liefst 11.250 EURO van je kapitaal in rook ziet opgaan.

Je eindigt na 3 jaar met 11.250 EURO dus met slechts 1.250 EURO winst.

Dit komt neer op ongeveer een jaarlijks rendement van slechts 4%.

De uitkomst van elke trade​

Als je je verliezen klein houdt en grote verliezen uitsluit zijn er slechts vier mogelijke uitkomsten van elke trade.

  • Een klein verlies
  • Break-even
  • Een kleine winst
  • Een grote winst

Als je je verliezen niet klein kan houden, ga je uiteindelijk geld verliezen.​

Wat je moet weten

Het is van essentieel belang dat je verliezen klein houdt en dat je grote verliezen uitsluit. Geld maken als trader is anders onmogelijk.

Hoe kan je je verliezen klein houden? 

Simpel 😉

Het antwoord op die vraag is eenvoudig; als je verkoopt wanneer het verlies nog klein is, zul je nooit grote verliezen lijden. 

Dit is echter veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Leren verliezen was voor mij persoonlijk één van de grotere hindernissen in mijn leertraject. Het is niet intellectueel moeilijk maar wel hard omdat het zo onnatuurlijk aanvoelt en dan ook psychologisch moeilijk ligt.

Vertrouwen in jezelf en in je strategie

Erin slagen om verliezen klein te houden is in mijn ervaring werkelijk een sleutelelement om succesvol te kunnen worden als trader.

Hierin zit ook één van de belangrijkste redenen waarom zoveel mensen geld verliezen op de beurs. Je gaat je verliezen namelijk alleen klein kunnen houden als je ook het nodige vertrouwen ontwikkeld hebt in jezelf en in je trading strategie.

Maar hoe ontwikkel je dat vertrouwen?

Ik had het er eerder al over dat je een goed uitgedacht game plan nodig hebt om te leren beleggen. Een plan van aanpak dat je de juiste richting uit helpt en er daadwerkelijk voor zorgt dat je op de juiste manier oefent.

Dat is niet anders als het gaat over het opbouwen van vertrouwen.

Een goed game plan stelt het ontwikkelen van vertrouwen in jezelf en in je trading strategie voorop als één van de core doelstellingen.

Categorieën: Beleggen voor beginners

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share