Er komt meer kijken bij succesvol beleggen dan weten hoe je op het juiste ogenblik de beste aandelen kunt vinden om te kopen en te verkopen. Handelen op de beurs is een vaardigheid die moet ontwikkeld worden net zoals leren fietsen, leren zwemmen of het aanleren van een nieuwe taal.​​

Je kan niet leren fietsen door een boek te lezen of door in de klas uitleg te krijgen. Hoeveel woorden uitleg je ook krijgt, niemand kan je vertellen wat je precies moet doen om je evenwicht te bewaren. Je moet zelf op die fiets stappen en oefenen. Dat gaat niet anders.

Beleggen in aandelen is niet anders dan elke andere vaardigheid die je wilt ontwikkelen. Je kunt het gewoonweg niet leren uit een boek of in een cursus. Je moet zelf aan de slag en beginnen oefenen en zo de nodige ervaring opdoen om er beter in te worden.​​

​Dat betekent ook dat je er wat tijd en moeite zal moeten instoppen. Net zoals je een nieuwe taal niet kan leren zonder het nodige ervoor te doen.

Er is echter een groot verschil

Er is echter een groot verschil tussen leren beleggen en bijvoorbeeld leren hoe je je evenwicht kan bewaren op de fiets.​

 Als je leert fietsen krijg je onmiddellijk feedback. Je valt of je verliest je evenwicht en je probeert opnieuw. Het oefenproces zelf biedt je directe biofeedback en je leert onbewust hoe je je evenwicht kan behouden.

​Dat is niet het geval met leren beleggen in aandelen.

​Als je een aandeel koopt kan het daarna nog dagen of weken duren voordat je weet hoe die aankoop uiteindelijk uitdraait.

Oefening baart niet altijd kunst

Het is niet altijd makkelijk te weten of je wel goed bezig bent omdat je bij het beleggen in aandelen geen onmiddellijke feedback daarover krijgt zoals dat bijvoorbeeld bij leren fietsen wel het geval is. 

​Oefening baart dan ook niet altijd kunst. 

Zo ga je namelijk absoluut geen enkele vooruitgang boeken als je op de verkeerde manier oefent. Je kan dan letterlijk voor altijd blijven oefenen en studeren zonder ooit te begrijpen wat je eigenlijk verkeerd doet en wat je moet veranderen aan je aanpak om wel een succesvol trader te worden.

Wat je moet weten

Het ontwikkelen van een vaardigheid vraagt tijd en ook enige inspanning en volharding. Je bent niet klaar met je voorbereiding als je een paar boeken gelezen hebt. Je zal echt zelf moeten gaan oefenen en ervaring opdoen en zo steeds beter worden.

​Als je er op deze manier tegenaan kijkt is het ook logisch dat je jezelf wat tijd moet gunnen en niet te hard mag zijn voor jezelf als het niet direct lukt. 

Tegelijkertijd moet je weten dat je een goede strategie oftewel een “game plan” nodig hebt waarmee je zeer bewust kiest hoe je dat oefenen en dat verwerven van die vaardigheid gaat aanpakken.  In het blinde weg oefenen zou wel eens weinig resultaat kunnen opleveren.

Categorieën: Beleggen voor beginners

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share