Het vreemde aan beleggen in aandelen is dat het er zo vreselijk eenvoudig kan uitzien.

Ik noem dat soms de paradox van de eenvoud. Ik veronderstel dat de markt je op deze manier probeert te verleiden en je laat denken dat beleggen een no-brainer is. Zo word je helaas al onmiddellijk op het verkeerde been gezet.

Er zijn wel een aantal redenen te bedenken waarom je de uitdaging zou kunnen gaan onderschatten die beleggen in aandelen echt is.

In onderstaande grafiek zie je de evolutie van de S&P 500 Index ​sinds 2009. De Standard & Poor’s 500, vaak afgekort als de S&P 500, is één van de belangrijkste indices van de Amerikaanse aandelenmarkten. Deze index is gebaseerd op de kapitalisatie van de 500 grootste bedrijven die noteren op NASDAQ en op de New York Stock Exchange.​

​Zoals je kan zien op deze grafiek is de S&P 500 of kortweg “de beurs” al meer dan 10 jaar quasi onafgebroken aan het stijgen. De waarde van deze beursindex is in die periode zelfs meer dan verdrievoudigd.​

Je kan op de grafiek klikken voor de meest recente update op TradingView.com.

Als je 10.000 dollar zou geïnvesteerd hebben in de S&P 500 in 2009, zou je nu aankijken tegen een bedrag van meer dan 30.000 dollar zonder ook maar iets te hebben moeten doen in die periode. 

Waarom zou je eigenlijk niet gewoon meedoen en kijken hoe je spaargeld lekker aan het groeien gaat. Je hebt er niet eens een opleiding of een extra diploma voor nodig. Met een paar klikken van de muis maak je snel een account bij een online broker en je bent zo goed als klaar om je eerste aankoop uit te voeren.

Ik begrijp hoe verleidelijk eenvoudig dit eruit kan zien.

In de volgende grafieken zie je een paar aandelen van enkele bekende bedrijven.

Nvidia x 8 in twee jaar

Als je in 2016 een bedrag van 10.000 dollar investeerde in Nvidia zou dat kapitaal in slechts twee jaar aangegroeid zijn tot ongeveer 80.000 dollar.

Amazon.com x 5 in drie jaar

Een investering van 10.000 dollar in Amazon.com in 2015 noteert nu aan ongeveer 50.000 dollar in minder dan drie jaar tijd.

Hoe moeilijk kan het zijn? Eigenlijk kon je Amazon.com om het even wanneer gekocht hebben in de afgelopen paar jaren en je zou immens mee hebben kunnen profiteren van deze indrukwekkende prijsevolutie.

Netflix x 6 in drie jaar

Een investering van 10.000 dollar in Netflix.com in 2015 is slechts drie jaar later al meer dan 60.000 dollar waard.

Nog ontelbaar andere voorbeelden

Op de Amerikaanse beurzen vind je nog veel meer voorbeelden van geweldige groeiaandelen zoals Amazon.com, Nvidia en Netflix. 

Zo ziet beleggen in aandelen er inderdaad ongelooflijk eenvoudig uit en zou je natuurlijk gaan denken dat er niets fout kan lopen. ​Het potentieel is heel groot en absoluut aanwezig. 

Onderschat echter niet de uitdaging waar je voor staat.

Het is niet zo eenvoudig als het eruit ziet.

Wat je moet weten

Ook jij gaat immense winsten kunnen maken met dit type aandelen. Je moet echter weten en beseffen dat beleggen en handelen in aandelen iets is dat moet aangeleerd worden. 

Beleggen wordt vaak voorgesteld als iets dat je doet of niet doet, een keuze tussen kopen of niet kopen. Als je een bedrijf ziet aangeprezen worden als een uitmuntende belegging op televisie, in de krant of in een economisch tijdschrift, of als je bedenkt dat zelfrijdende auto’s of biotechnologie vast geweldige investeringen zijn, kan je diezelfde avond nog, of in het slechtste geval toch binnen een paar dagen, je aankopen uitvoeren.

​Niemand zal je tegenhouden en niemand zal je vragen waar je de trading stiel hebt geleerd.

Vergeet echter niet dat beleggen in aandelen een beroep is als een ander waar je in competitie gaat met wèl ervaren traders.

Mijn ervaring

Trading is voor mij een passie en een hobby geworden.

Ik kan het niet laten omdat ik het graag doe en het een ongelooflijke uitdaging is en blijft.

Ik ben er ondertussen gelukkig in geslaagd om redelijk consistent winst te maken en ik word er steeds beter in om aandelen te vinden en te kopen nèt voordat ze aan een snelle stijging beginnen. Dat geeft moed om verder te doen.

Dit is echter niet altijd zo geweest.

Ik heb er lang over gedaan om winstgevend te worden.

Alles is relatief natuurlijk. Wat is lang? Ik vind het lang om ongeveer twee of drie jaar aan te modderen zonder echt te kunnen zien dat je vooruitgang boekt.

Maar mijn eerste ervaringen?

Ik was ook verblind door aandelen als Nvidia, Netflix en Amazon.com. Alles leek te stijgen en te blijven stijgen. Tot ik een aandeel ook echt kocht. Meestal begon het dan bijna onmiddellijk daarna opnieuw te dalen. Zeer vreemd maar dat is blijkbaar een ervaring die ik niet alleen had. Ik hoor dat wel vaker van beginnende traders.

Niets is wat het lijkt in de trading wereld.

Wil jij beginnen met traden? Moet je nog starten met echt geld? Wees dan maar voorzichtig en neem niet te veel risico. De markt is een brutale en meedogenloze tegenstander.

Ik wil dit artikel echter wel positief eindigen.

Trading is niet makkelijk maar het kan wel geleerd worden en je kan er wel succesvol in worden. Geld verdienen op de beurs is wel degelijk mogelijk.

Wat is jouw ervaring?

Laat ons leren van elkaar.

Ik zou het interessant vinden om te weten wat jouw eerste ervaringen waren.

Je kan daar ook anderen mee helpen.

Schrijf hieronder gerust je reactie op dit artikel.

Categorieën: Beleggen voor beginners

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share