TradingView is een geweldig platform om grafieken van aandelen te visualiseren en aan technische analyse te doen. TradingView heeft heel wat ingebouwde technische indicatoren maar als gebruiker kan je ook zelf je eigen technische indicatoren programmeren.

Ik heb net mijn eerste TradingView script geprogrammeerd.

Relative Strength

Ik heb een eigen technisch indicator ontwikkeld om de relatieve sterkte te tonen van een aandeel ten opzichte van de S&P 500 beursindex.

Deze relatieve sterkte is ook aanwezig op alle grafieken van mijn dagelijkse watchlist. Het is dan ook een belangrijke indicator om te beslissen of een aandeel mij interesseert of niet.

Mijn indicator is op deze grafiek gevisualiseerd voor het aandeel Danaos. Onderaan zie je de grafiek van het aandeel zelf als een candlestick chart terwijl bovenaan mijn relative strength indicator als een lijngrafiek zichtbaar is.

Mijn technisch indicator

Hieronder zie je een uitvergroting van mijn technisch indicator die de relatieve sterkte visualiseert van dit aandeel ten opzichte van de S&P 500.

Wat is hier op te zien?

  • De dikke lijn is de evolutie van de relatieve sterkte zelf
  • De lichtgrijze lijn is een voortschrijdend gemiddelde van de relatieve sterkte
  • De groene pijltjes onderaan geven een indicatie van sterkte
  • De rode pijltjes bovenaan geven een indicatie van zwakte
  • De lijn van de relatieve sterkte kleurt groen in periodes van sterkte
  • De lijn van de relatieve sterkte kleurt rood in periodes van zwakte

Hoe gebruiken

Deze implementatie is een eerste versie van mijn technisch indicator om de relatieve sterkte te visualiseren. Ik ga deze nu een tijdje gebruiken en evalueren hoe ik deze het beste kan gebruiken en of er aanpassingen moeten aan gebeuren.

De groene en rode kleur moet toelaten om heel snel te kunnen beslissen of een aandeel nog maar in aanmerking komt om verder bekeken te worden. Mijn idee nu is dat de rode zone een aandeel per definitie al uitsluit als kandidaat om op mijn watchlist te verschijnen.

Pas na het verschijnen van een eerste of tweede groene pijl kan gezocht worden naar een entry punt waar het aandeel kan aangekocht worden.

Omgekeerd kan een eerste of tweede rode pijl duiden op zwakte en zo aangeven dat de voorlopige top bijna bereikt is. Misschien wordt het dan tijd om aan verkopen te denken.

Categorieën: Beleggen voor beginners

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share