Aankooptechniek is belangrijk als je een aandeel wil kopen als trader. In dit artikel beschrijf ik mijn aankooptechniek aan de hand van een concreet voorbeeld. Het aandeel Weatherford International verscheen vandaag als een mogelijke aankoopkans op mijn watchlist.

Hoe koop ik dit aandeel?

Welke ordertypes gebruik ik?

Een marktorder of een limiet order?

Waar plaats ik mijn stop loss?

OPGEPAST – Dit artikel is een educatief voorbeeld en niet bedoeld als beleggingsadvies. Ik ben zelf ook niet van plan dit aandeel te kopen vandaag.

Aandelen kopen voor beginners

Als je nog nooit een aandeel hebt gekocht of je weet nog niet goed hoe de beurs werkt en waar je kan aandelen kopen online raad ik je aan om eerst mijn artikel Aandelen kopen voor beginners te lezen. Dat artikel legt in eenvoudige woorden uit wat je moet weten als je zin hebt om te gaan beleggen in aandelen.

Aandelen kopen voor beginners

Welke aandelen kopen

Dit artikel gaat ook niet in op de vraag welke aandelen kopen. Daarvoor verwijs ik naar mijn artikel Goedkope aandelen met potentie op deze website.

Aankooptechniek is belangrijk

Als je een aandeel wil kopen, word je onmiddellijk geconfronteerd met een aantal vragen.

Er zijn namelijk veel verschillende manieren om een aankoop uit te voeren.

Dit zijn enkele van de vragen waarmee je geconfronteerd wordt en waar je een antwoord op nodig hebt. Het is aangeraden om jouw antwoorden op deze vragen vooraf uit te klaren en deze goed te documenteren in je trading plan.

Hoe koop je aandelen?

Welke ordertypes gebruik je?

Een marktorder of een limiet order?

Een stop limiet order?

Een dagorder of een doorlopend order?

Hoe plaats je een stop loss?

Waar plaats je je stop loss?

Of gebruik je beter een mentale stop loss in plaats van een stop loss order?

Hoeveel aandelen kopen?

Ik dit artikel beantwoord ik enkele van deze vragen aan de hand van een concreet voorbeeld waarbij ik DEGIRO als broker gebruik omdat ik daar zelf klant ben.

Weatherford International

Dit is de huidige grafiek van Weatherford.

Dit aandeel verscheen eerder al op mijn watchlist op 11 januari 2022. Ik heb dit aandeel toen reeds ook daadwerkelijk gekocht. Ondertussen zijn de huidige marktomstandigheden beduidend negatiever dan toen en de beurs is momenteel sterk dalend en dit sleurt de meeste aandelen mee naar beneden.

Weatherford onderging ook een korte pullback maar houdt redelijk stand.

Niemand weet of dit aandeel ook daadwerkelijk zal verder stijgen nu maar het ziet er relatief vrij sterk uit ten opzichte van de rest van de markt. Misschien dat het over een paar dagen duidelijker wordt welke kant het zal opgaan.

Het risico beperken

Stel dat ik dit aandeel toch zou willen kopen.

Hoe kan ik dan mijn risico beperken?

De kans dat dit een verliezer wordt is in het huidige beursklimaat namelijk sowieso groter dan de kans dat het een winnaar wordt.

Hoeveel aandelen kopen

Stel dat mijn totaal kapitaal waarmee ik wil traden $10,000 bedraagt.

Ik wil mijn risico spreiden dus ik zou dit kapitaal normaal gezien verdelen over 10 aandelen.

Mijn normale position size is dus $1,000.

In de huidige marktomstandigheden wil ik echter niet voluit gaan maar eerder eens aan het water voelen om uit te vissen hoe warm of koud het daadwerkelijk is.

Daarom kies is ervoor om slechts een kwart van een normale positie te kopen.

Ik wil dus slechts $250 investeren in dit aandeel.

Hoeveel aandelen kan ik dan kopen?

Weatherford noteert momenteel aan een koers van $30.35 per aandeel.

Ik deel $250 door $30.35 en kom zo aan 8.24 aandelen.

Ik rond af naar beneden en zal 8 aandelen kopen.

Hoeveel geld kan ik verliezen

Ik bereken nooit hoeveel geld ik kan winnen als ik een trade aanga.

Ik bereken wel ALTIJD hoeveel ik kan verliezen.

Ik heb op dit ogenblik namelijk geen enkele controle over het geld dat ik kan winnen maar ik kan wel bepalen hoeveel geld ik kan verliezen als deze trade geen winnaar wordt.

Onmiddellijk na aankoop plaats ik een stop loss order op -8% van mijn aankoopprijs.

Dat wil zeggen dat mijn aandeel automatisch verkocht zal worden van zodra de koers meer dan 8% daalt onder mijn aankoopprijs.

Deze 8% verlies van mijn (ongeveer) $250 investering bedraagt dus $20.

Ik kan maximaal $20 verliezen op deze trade.

Dat is een risico dat ik psychologisch en emotioneel kan aanvaarden en waar ik niet ga van wakker liggen als dit een verliezer wordt.

OPGEPAST – Als het aandeel plots -20% lager zou vallen door een gap down kan het verlies hoger oplopen. Als ik dan onmiddellijk verkoop, verlies ik $50. Dit gebeurt niet zo vaak, maar het gebeurt soms wel. Ook daar moet je mentaal klaar voor zijn.

Marktorder

Welk ordertype gebruik ik voor mijn aankoop?

Als ik een marktorder ingeef, zal dit aandeel onmiddellijk aangekocht worden als de beurs straks opengaat. Ik weet echter niet aan welke prijs dit aandeel straks zal openen.

Het aandeel zou +10% hoger kunnen noteren en dan betaal ik meer dan ik bereid ben te betalen. Het aandeel zou ook -5% lager kunnen openen. Dan wil ik het aandeel ook niet meer kopen, zelfs niet aan deze beduidend lagere prijs, omdat het aandeel zich dan niet gedraagt als een toekomstige winnaar.

Om al deze redenen gebruik ik geen marktorder.

Limiet order

Op de grafiek zie je dat hoogste prijs van gisteren $31.15 bedraagt.

Dat is 2.64% hoger dan de slotkoers $30.35 van gisteren.

Ik ben niet bereid veel meer te betalen dan deze prijs van $31.15.

Ik wil bijvoorbeeld maximaal $31.46 betalen.

Dit is 1% hoger dan deze hoogste koers.

OPGEPAST – Ik gebruik deze +1% niet als standaardformule om mijn maximale prijs te berekenen. Mijn maximale prijs hangt af van de prijs en de volatiliteit van een aandeel.

Dit kan ik realiseren met een limiet order zodat ik kan ingeven wat de maximale prijs is die ik wil betalen. Zo zou een limiet order er uitzien bij DEGIRO voor mijn 8 aandelen Weatherford.

Er is natuurlijk ook een keerzijde aan de medaille bij een dergelijk limiet order.

Als het aandeel hoger opent net boven mijn limiet prijs zal dit aandeel jammer genoeg niet aangekocht worden. Ook dat gebeurt soms en ook daar moet je mee leren leven als trader. Of je moet ingrijpen als je aan je computer zit op het ogenblik dat de beurs opent en het aandeel alsnog proberen te kopen aan een aanvaardbare prijs.

Stop limiet order

Een limiet order is al beter dan een marktorder.

Ik ben tenminste beschermd om niet om het even welke hogere prijs te betalen voor dit aandeel. Ik ben al beschermd om niet onverwacht +10% meer te betalen dan ik verwacht en waar mijn risico berekening op gebaseerd is.

Ik loop echter nog steeds het risico dat het aandeel lager opent en dat ik het aandeel eigenlijk niet meer wil kopen dan. Een aandeel dat “slecht gedrag” vertoont, wil ik niet meer.

Om van “goed gedrag” te kunnen spreken, zou de koers zeker hoger moeten gaan dan deze hoogste koers van gisteren. Ik wil pas aankopen als het aandeel bewijst hoger te kunnen gaan dan de hoogste koers van gisteren.

Stel dat ik dit aandeel pas wil kopen van zodra het 1 cent hoger noteert dan de hoogste prijs van gisteren.

Mijn minimale aankoopprijs bedraagt dan $31.16.

Ik kan dit garanderen met een stop limiet order. Er gebeurt geen aankoop zolang de koers lager noteert. Zo geef ik een stop limiet order in bij DEGIRO voor mijn 8 aandelen WFRD.

Dagorder of doorlopend order

In bovenstaande screenshots van mijn limiet order en stop limiet order bij DEGIRO heb ik gekozen voor een doorlopend order.

Lees ook mijn artikel Dagorder of doorlopend order op deze website.

Als het aandeel vandaag niet aangekocht wordt omdat het lager blijft noteren dan mijn stop prijs of omdat het te duur geworden is, blijft het order bestaan. Misschien wordt het dan morgen of overmorgen wel nog vanzelf aangekocht.

Bij een dagorder zou mijn order in dat geval na sluiten van de beurs vanavond komen te vervallen. Ik moet het aankooporder dan morgen opnieuw ingeven.

Stop loss order

Van zodra het aankooporder ingevuld wordt, plaats ik onmiddellijk of toch zo snel mogelijk mijn stop loss order.

Stel dat de uiteindelijke aankoopprijs $31.20 per aandeel bedraagt.

Mijn stop loss op -8% wordt dan $28.75.

Als de koers lager gaat dan $28.75 wil ik dat mijn positie verkocht wordt.

Ik kan deze verkoop doen met een doorlopend stop verkoop order bij DEGIRO.

Stop limit verkoop order

Van zodra de koers daalt onder $28.75 verandert bovenstaand stop verkoop order in een marktorder. Dat wil zeggen dat mijn aandelen verkocht worden aan marktprijs. Dit zou best nog een stuk lager kunnen zijn dan $28.75.

Ik zou dat kunnen voorkomen met een stop limit verkoop order.

Ik geef dan ook de minimale prijs in waartegen ik mijn aandelen met verlies wil kopen.

Het nadeel hiervan is echter dat mijn positie dan misschien helemaal niet verkocht geraakt en nog veel verder daalt. Op dat ogenblik heb ik mijn risico niet meer in de hand en daarom werk ik liever niet met een stop limit verkoop order.

Wanneer verkopen met verlies

Mijn stop loss order is mijn verzekering om mijn maximale risico te beperken.

Dat wil echter niet zeggen dat ik ga wachten tot het zover is.

Ik bekijk mijn open positie dagelijks om na te gaan of mijn aandeel wel “goed gedrag” blijft vertonen. Ik hanteer een aantal regels om dit dagelijks te evalueren.

Bij “slecht gedrag” verkoop ik meestal een aandeel nog voordat mijn stop loss order geraakt wordt. Zo realiseer ik een gemiddeld verlies per trade dat veel kleiner is dan -8%.

Trade management

Hoe gaat het nu verder met dit aankooporder?

In het artikel Trade management volg ik deze trade van dag tot dag.

Delen op Facebook of Twitter

Denk je dat dit artikel ook interessant kan zijn voor anderen?

Deel het dan even op Facebook of Twitter alsjeblieft.

Dankjewel voor het lezen!

Categorieën: Trading strategie

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share