Ben jij ook op zoek naar beloftevolle goedkope aandelen op het juiste moment? De nog heel recente beurscrash 2020 duwde de beurs in korte tijd ongeveer 40% lager. Dat biedt kansen denken we dan vaak. En da’s ook deze keer terecht gebleken.

Ik publiceer elke dat mijn watchlist. Dat is een lijst van goedkope aandelen met potentie die elke dag automatisch samengesteld wordt door middel van een zelf geschreven computerprogramma.

Goedkope aandelen

Een beursindex is een handig instrument om inzicht te krijgen in de gemiddelde prestatie van een bepaalde beurs of markt. Ik beleg zelf enkel in Amerikaanse aandelen op de Amerikaanse beurzen NASDAQ en NYSE (New York Stock Exchange). De S&P 500 beursindex in in dat geval een voor de hand liggende beursindex om te volgen.

Op onderstaande grafiek zien we dat de S&P 500 index in heel korte tijd zo’n 35% daalde van eind februari tot eind maart 2020 en dat dit best wel grote verlies even snel quasi weer bijna volledig goed gemaakt werd in de daaropvolgende maanden april en mei.

Een beursindex is eigenlijk een gemiddelde van een korf van aandelen. In het geval van de S&P 500 beursindex betreft het een korf van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven en ondernemingen van de Verenigde Staten.

Dit wil zeggen dat heel wat bedrijven van februari tot maart enorm in waarde gedaald zijn op de beurs en dus goedkoper geworden waren. Wie eind maart aandurfde om deze goedkope aandelen te kopen, kijkt nu aan tegen een indrukwekkende winst.

Wil jij ook dergelijke koopkansen niet aan je voorbij laten gaan?

Wat zijn goedkope aandelen

Wat zijn eigenlijk goedkope aandelen?

Sommige aandelen noteren aan $10 dollar per aandeel en voor andere betaal je meer dan $100 dollar per aandeel. Wil dat zeggen dat de aandelen met een koers van $10 per aandeel de goedkopere aandelen zijn? Niet noodzakelijk.

Even een voorbeeld om dit te verduidelijken.

Stel aandeel A kost $10 en aandeel B kost $100. Ik heb $1000 dollar om te besteden. Aandeel A stijgt 5% terwijl aandeel B zo’n 20% stijgt in waarde.

Als ik kies voor aandeel A kan ik 100 aandelen kopen en boek ik uiteindelijk 5% winst zodat mijn $1000 omgetoverd is in $1050. Als ik aandeel B koop kan ik maar 10 aandelen kopen met mijn $1000 kapitaal. Met een winst van 20% heb ik uiteindelijk echter $1200 over. Het duurdere aandeel B levert dus $200 op terwijl ik maar $50 zal verdienen op het zogezegd goedkopere aandeel. En dat met hetzelfde startkapitaal van $1000.

goedkope aandelen

Ik koos dus beter voor het duurdere aandeel van $100.

Het al dan niet goedkoop zijn van een aandeel wordt dus niet bepaald door het al dan niet lager zijn van de koers of de prijs per aandeel.

Goedkope aandelen met potentie

In bovenstaand voorbeeld hebben we aangetoond dat we niet op zoek zijn naar de zogezegd goedkope aandelen met de laagste koers per aandeel. Eigenlijk zoeken we de aandelen met het grootste potentieel. Dat wil zeggen de aandelen die de meeste kans hebben om snel toe te nemen in waarde en dat liefst in korte tijd.

De sterkst gedaalde aandelen

De beste aandelen met potentie, dus de aandelen met het meeste potentieel en die het meeste kunnen stijgen in de kortste tijd, zijn niet noodzakelijk de aandelen die het meest gedaald zijn.

goedkope aandelen

Het is meestal geen goede strategie om de aandelen op te zoeken die het meest gedaald zijn in prijs. Meestal is er namelijk een reden waarom sommige aandelen meer dalen dan andere en vaak is een al te sterke daling geen goed teken en niet zo veelbelovend voor de toekomst. Dat is ook logisch want aan kwaliteit hangt meestal ook een prijskaartje.

Stel dat aandeel A zo’n 45% daalt in prijs tijdens de correctie van de beurs terwijl aandeel B maar 25% verliest. Als ik vervolgens in elk van beide aandelen $1000 investeer, is het best mogelijk dat aandeel A maar +5% winst oplevert terwijl aandeel B best +25% kan opleveren.

Livongo Health

Bij wijze van voorbeeld is dit de grafiek van Livongo Health.

goedkope aandelen

Livongo Health met symbool LVGO op NASDAQ noteerde op 20 februari 2020 aan $28.35 per aandeel. De beurscrash 2020 naar aanleiding van het coronavirus duwde ook dit aandeel naar beneden. Op 16 maart 2020 bereikte het aandeel Livongo Health zo de bodem aan $20.17 per aandeel. Dit betekent een daling van -28%.

goedkope aandelen

Deze daling is relatief gezien minder sterk dan de rest van de beurs vermits de redelijk breed samengestelde S&P 500 beursindex er met een daling van -35% nog erger aan toe was. Livongo Health hield dus relatief gezien, tegenover de rest van de beurs, redelijk goed stand en was eind maart zeker niet bij de goedkope aandelen terug te vinden.

De breakout van Livongo Health

Al op 31 maart 2020 heeft Livongo Health het verlies goedgemaakt en breekt die dag uit naar een koers van $28.53 per aandeel. Dit is een hogere prijs dan de eerdere top op 20 februari.

Op zoek naar goedkope aandelen en dus was Livongo Health te duur op dat ogenblik?

goedkope aandelen

Als we op 31 maart Livongo Health zogezegd duur betalen aan $28.53 per aandeel zijn deze aandelen op 17 juni al $67.04 waard. Een indrukwekkende winst van maar liefst +135% in minder dan drie maanden tijd. Livongo Health is zo een mooie illustratie dat de beste aandelen vaak niet de goedkope aandelen hoeven te zijn.

Ten opzicht van het dieptepunt in maart is het verschil nog groter tussen Livongo Health en de S&P 500 beursindex. De S&P 500 beursindex maakte een indrukwekkende comeback met een recovery en stijging van +39%. Livongo Health echter steeg in dezelfde periode met een duizelingwekkende en nog indrukwekkender +232%.

Conclusie

Kwaliteit moet vaak ook betaald worden. De aandelen met het meeste potentieel, dus de aandelen die het sterkst kunnen stijgen in de snelst mogelijke tijd, zijn meestal niet de aandelen die het sterkst gedaald zijn in waarde of aan de laagste prijs per aandeel noteren.

Lees ook het artikel over aandelen kopen voor beginners voor een stap-voor-stap handleiding hoe aandelen kopen juist werkt en hoe je zelf kan beginnen met beleggen.

Categorieën: Beleggen voor beginners

1 reactie

Rudy D'hauwe · januari 28, 2022 op 08:53

Hoe vind jij goedkope aandelen met potentie?

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share