Beursgenoteerde ondernemingen zijn wettelijk verplicht om kwartaalresultaten te publiceren.

In dit artikel leg ik uit hoe je deze informatie makkelijk kan terugvinden op de grafiek van een aandeel in TradingView. Dit is belangrijk voor traders omdat deze kwartaalresultaten de koers nogal heftig kunnen beïnvloeden.

Wat is een earnings release

Om de drie maanden moet een onderneming dus inzicht geven in de gemaakte winsten of geleden verliezen van het afgelopen kwartaal.

Een dergelijke publicatie van kwartaalresultaten wordt een earnings release genoemd.

In een zogenaamde earnings call geeft de CEO of de financieel directeur van de onderneming toelichting bij de resultaten en blikt vooruit op de toekomst.

Dit richting geven voor de toekomst wordt in het Engels guidance genoemd.

Wall Street analisten proberen op basis van deze informatie in te schatten wat de vooruitzichten zijn voor een aandeel in de toekomst.

Deze verwachtingen voor de toekomst zijn de earnings expectations.

Volatiliteit

Een earnings release brengt nieuwe informatie in de markt en kan de koers nogal heftig doen schommelen. En dat zowel neerwaarts als opwaarts.

Er zijn best een aantal traders die om die reden bijna nooit hun aandelen houden doorheen een earnings release. Deze traders willen vermijden dat hun positie met een gap down plotseling -10% of -15% lager opent dan de slotkoers van de dag ervoor.

Liefst wil je als trader minstens op de hoogte zijn van een nakende earnings release.

Earnings release in TradingView

In TradingView kan je de earnings releases uit het verleden makkelijk terugvinden op de grafiek van een aandeel en er ook makkelijk informatie over krijgen.

Hieronder zie je de candlestick chart van het Weatherford aandeel.

Onderaan de grafiek heb ik de earnings releases gemarkeerd met de blauwe rechthoeken. Je ziet een groene hoofdletter E als de resultaten boven verwachting waren, een rode hoofdletter E als de resultaten beneden verwachting waren van de Wall Street analisten.

Je kan op de grafiek klikken om deze uit te vergroten.

Mijn power trend indicator

Even terzijde krijg ik soms de vraag wat de blauwe en rode lijn is die zichtbaar is boven de candlestick grafiek.

Dit is mijn persoonlijke “power trend indicator“.

De rode lijn wordt blauw als een nieuwe sterke opwaartse trend begint. Omgekeerd wordt de blauwe lijn opnieuw rood als de top bereikt is en een neerwaartse trend begint.

Ik koop nooit een aandeel in een rode zone.

Een blauwe opwaartse driehoek is een indicatie van kracht terwijl een rode neerwaartse driehoek een indicatie is van zwakte.

In mijn gratis trading cursus geef ik hierover meer uitleg.

Meer informatie over de resultaten

Je kan klikken op de groene hoofdletter E.

Als ik bijvoorbeeld klik op de earnings release van 16 februari 2022 zie ik de volgende informatie verschijnen in TradingView.

Ik kan uiteraard ook klikken op de rode hoofdletter E.

Dit is het resultaat voor de earnings release van 1 november 2021.

Toekomstige earnings release

Gelukkig kan je in TradingView net zo makkelijk zien wanneer de volgende earnings release gepland staat voor een onderneming.

Dit is de grafiek van Century Aluminium dat enkele dagen geleden nog op mijn watchlist verscheen, net voordat het aan de snelle stijging van de afgelopen dagen begon.

Je ziet opnieuw een hoofdletter E zodat je kan zien op welke dag de earnings release gepland staat. Je kan daar ook op klikken en dan zie je volgende informatie.

Je ziet hier dan de volgende earnings release gepland is op 24 februari 2022.

Het blauwe maantje na de datum wil zeggen “after market close“.

De kwartaalresultaten zullen dus bekend gemaakt worden op 24 februari 2022 maar pas nadat de beurs die dag gesloten is en de slotkoers van 24 februari dus al bekend is.

Dan wordt het afwachten hoe heftig het aandeel zal schommelen op 25 februari als de beurs opnieuw opengaat, dus hoe groot de volatiliteit zal zijn als gevolg van de earnings release.

Earnings release onzichtbaar in TradingView

Wat als je de earnings releases niet ziet in TradingView?

Het zou kunnen dat deze functionaliteit uitgeschakeld geraakt is.

Je kan deze op volgende manier opnieuw inschakelen en er zo voor zorgen dat je de earnings releases wel kan zien op een grafiek in TradingView.

Rechtsboven de grafiek in TradingView zie je volgend menu. Je kan klikken op het tandwiel om de instellingen van je grafieken te veranderen.

Je kan de earnings releases terug eenvoudig zichtbaar maken op je TradingView grafieken door “earnings on chart” aan te vinken.

Earnings releases onzichtbaar maken

Met deze zelfde optie kan je de earnings releases ook onzichtbaar maken op je grafieken door “earnings on chart” af te vinken.


0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share