Wat is het verschil tussen een dagorder en een doorlopend order? Wat zijn de voordelen en nadelen van een dagorder vs doorlopend order? Hoe maak je de keuze tussen tussen een dagorder of doorlopend order? Dit zijn enkele van de vragen waar je als beginnende belegger onmiddellijk mee geconfronteerd wordt van zodra je je eerste aandelen online wil aankopen.

Wil je graag meer weten over mijn trading strategie?

Dagorder vs doorlopend

Het is nuttig om eerst even te kijken wat een beursorder is en welke verschillende ordertypes er zijn en daarna uit te leggen wat een dagorder vs doorlopend order is.

DEGIRO doorlopend order
DEGIRO doorlopend order

Wat is een beursorder

Een beursorder of kortweg een order is de opdracht die je ingeeft in je online trading platform om een aandeel te kopen of te verkopen. Je plaatst dan een order om je opdracht tot het online kopen of verkopen van aandelen door te geven aan je broker. Met een dergelijk order kan je niet alleen aandelen kopen en verkopen maar ook andere effecten en financiële instrumenten zoals fondsen.

Ordertype

Bij het plaatsen van een order zijn er verschillende manieren om te kopen of verkopen. Je kiest een zogenaamd ordertype. Er zijn veel mogelijkheden en veel verschillende ordertypes maar dit zijn enkele van de meest gebruikte en meest voorkomende ordertypes:

  • limiet order
  • stop loss order
  • market order

Deze ordertypes kunnen je helpen om gerichter en makkelijker aandelen te kopen en te verkopen. Dit is vooral interessant als je je trading activiteiten als belegger combineert met een vaste job waardoor je overdag geen tijd hebt om de beurs in de gaten te houden.

Limiet order

Bij een limiet order om aandelen te kopen geef je de maximale prijs in die je bereid bent te betalen voor een aandeel. Het order blijft lopen zolang de koers hoger is dan je opgegeven hoogste prijs. Pas als de koers daalt onder je limiet zal de aankoop uitgevoerd worden en het order ingevuld worden.

Stop loss order

Bij een stop loss order om aandelen te verkopen worden je aandelen automatisch verkocht van zodra de koers daalt onder je opgegeven stop loss prijs. Het order blijft actief zolang de koers van het aandeel niet lager gaat dan je stop loss.

Ordertermijn

Een order wordt dus niet noodzakelijk onmiddellijk uitgevoerd of ingevuld van zodra de beurs open gaat en een nieuwe handelsdag begint. Een limiet order en een stop loss order zijn hiervan twee mooie voorbeelden.

Je kan ook een order plaatsen op een ogenblik dat de beurs gesloten is waardoor dit order pas actief wordt bij het begin van de eerstvolgende handelsdag op de beurs. Je kan een order ook steeds zelf manueel annuleren waardoor het onmiddellijk komt te vervallen.

Een order kan dus voor kortere of langere tijd blijven bestaan en actief blijven. Een beursorder heeft dus een levensduur of een ordertermijn. Je kan (moet) bij het plaatsen van je order kiezen tussen volgende ordertermijnen:

  • dagorder
  • doorlopend order

Dagorder

In het geval van een dagorder wordt je order automatisch verwijderd wanneer de beurs sluit. Tenminste als je order nog niet uitgevoerd of ingevuld werd tijdens de handelsdag. Als je kiest voor een dagorder komt je niet ingevulde beursorder dus automatisch te vervallen op het einde van de handelsdag.

DEGIRO dagorder
DEGIRO dagorder

Doorlopend order

Daartegenover staat een doorlopend order. Hiermee blijft je order aanhoudend open staan tot het uiteindelijk alsnog ingevuld of geannuleerd wordt. Met een doorlopend order kan je order dus best enkele weken of maanden actief blijven.

DEGIRO doorlopend order
DEGIRO doorlopend order

Een doorlopend order wordt ook een GTC order genoemd. GTC staat voor Good ‘Til Cancelled. Dit is wat Investopedia zegt over GTC orders:

Good ’til canceled (GTC) describes an order an investor may place to buy or sell a security that remains active until either the order is filled or the investor cancels it. GTC orders are an alternative to day orders, which expire if unfilled at the end of the trading day. Despite the name, GTC orders do not typically remain active indefinitely. Most brokers set GTC orders to expire 30 to 90 days after investors place them to avoid a long-forgotten order suddenly being filled.

GTC geldigheid is niet onbeperkt

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden blijven doorlopende orders niet onbeperkt actief in de tijd. De meeste brokers laten een doorlopend order namelijk automatisch vervallen als het order na een termijn van bijvoorbeeld 90 dagen nog steeds niet ingevuld werd.

Dit is een bescherming die je broker inbouwt om te voorkomen dat een doorlopend order dat je al lang vergeten was alsnog ingevuld wordt. Als het order automatisch komt te vervallen na deze vervaltermijn krijg je daarvan een email of een verwittiging van je online broker.

Niet in after-hours trading

After-hours trading is de naam die gebruikt wordt voor het handelen in aandelen nadat de beurs gesloten is. Het is belangrijk om op te merken dat een doorlopend order niet uitgevoerd zal worden buiten de normale openingsuren van de beurs.

Dagorder vs doorlopend

Verschillende beurzen, waaronder de NYSE en NASDAQ, accepteren geen doorlopende order meer, inclusief stop loss orders. Ze hebben besloten dat dergelijke orders een risico vormen voor beleggers. Deze doorlopende orders zouden namelijk op een ongelegen moment kunnen worden uitgevoerd aan een ongunstige prijs vanwege tijdelijke volatiliteit of extreme koersschommelingen op de markt. De meeste brokers en beursvennootschappen bieden echter nog steeds doorlopende orders aan maar ze voeren ze zelf intern uit.

Categorieën: Beleggen voor beginners

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share