De beurzen kenden een sterke week met een vierdaagse rally sinds afgelopen dinsdag. De S&P 500 steeg meer dan +6% terwijl de NASDAQ ongeveer +10% hoger koerste. Het trading volume nam toe en ook dat is een positief teken. De belangrijkste Amerikaanse beursindexen realiseerden allemaal een higher high.

Allemaal positieve signalen die heel wat traders op sociale media erg enthousiast gemaakt hebben om er opnieuw in te vliegen en aandelen te gaan kopen.

De NASDAQ realiseerde zelfs een follow through day en dat is een signaal waar veel traders naar uitkijken na een correctie om opnieuw in te stappen. Sommige traders hanteren zelfs een regel dat ze na een follow through day iets “moeten” kopen om te vermijden aan de zijlijn te blijven staan uit een emotionele vrees dat de beurs waarschijnlijk nog wel niet omhoog zal gaan door al het slechte nieuws dat nog in de kranten staat.

Het is iets moeilijker geworden om de huidige situatie te interpreteren.

Is het einde van de beurscorrectie echt bereikt of is deze rally een zogenaamde “bull trap“, een val om kooplustigen te lokken en daarna opnieuw de dieperik in te gaan?

Fear of missing out

Veel traders ervaren op dit ogenblik ook FOMO oftewel fear of missing out. Dat is de vrees om een gouden kans te missen door nu niet snel te kopen en niet mee te doen. Deze vrees wordt nog versterkt door zoveel enthousiasme van traders op sociale media en hier en daar zijn er zelfs al enkelen aan het opscheppen over de snelle winsten die ze vorige week al beweren gemaakt te hebben.

Hoe ga je hiermee om

Het is niet erg om FOMO te voelen of te ervaren. Belangrijker is de manier hoe je ermee omgaat. De minder ervaren traders beseffen vaak niet dat ze FOMO voelen en dat is het eerste waar je in dat geval moet gaan aan werken. De meer ervaren traders herkennen FOMO onmiddellijk en werken aan die emotie door mindfulness of meditatie.

Je moet die gevoelens allereerst leren herkennen zodat je kan leren om er minder instinctief op te reageren. Trading is wel degelijk een psychologische uitdaging.

Het heeft ook geen zin je slecht te gaan voelen omdat anderen blijkbaar al “grote winsten aan het scheppen” zijn. Al die emoties helpen je niet vooruit en daar moet je dus eerst aan werken om met een vrije geest aan de slag te kunnen gaan.

Een andere valkuil is gaan twijfelen aan jezelf of aan je systeem door naar anderen te kijken. Die twijfel is een negatieve emotie die je niet vooruit helpt.

Uiteindelijk moet je leren je eigen koers te varen zonder afhankelijk te zijn van anderen en zonder je emotioneel te laten beïnvloeden.

March to the beat of your own drum!

S&P 500

NASDAQ Composite

Russell 2000 Small Caps

Russell 2000 Growth Stocks

Categorieën: Mijn watchlist

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share