Ik heb de voorbije dagen in mijn watchlist al een paar keer vermeld dat we ons momenteel in een erg zwakke markt bevinden.

Hoe en waar kan je dat objectief zien en vaststellen?

En hoe ga ik daar mee om?

Context is belangrijk

We” bevinden ons in een erg zwakke markt.

Maar wie zijn deze “we“?

Deze “we” mag allereerst zeker niet veralgemeend worden. Dit is geen zwakke beurs voor iedereen. Ik heb het hier vooral over traders in groeiaandelen zoals mezelf.

TIP – Alles wat je leest in artikels en boeken is misschien waar of juist voor de auteur maar mogelijk niet waar of niet juist voor jou of voor iemand anders. Context is hierin belangrijk. Leer je eigen trading stijl goed kennen en vergewis je ervan dat de auteur vanuit dezelfde ideeën en trading stijl schrijft en denkt.

Laat je niet bang maken

Het klinkt nogal negatief om te zeggen dat de markt momenteel “erg zwak” is.

Dat wil echter niet zeggen dat je je bang moet laten maken of moet stoppen met uitkijken naar nieuwe trading opportuniteiten.

Net nu is het belangrijk om open te staan voor nieuwe kansen.

Deze zullen sowieso opnieuw opduiken en dat kan heel plots en heel snel gaan.

TIP – Angst is een heel sterke emotie die je kan verlammen en je geest als trader helemaal kan ontregelen. Leer je emoties te beheersen. Dit is niet evident maar wel noodzakelijk als je een succesvol trader wil worden. Dit is één van de redenen waarom leren traden een proces van lange adem kan zijn.

De huidige marktsituatie

Ik vond gisteren volgende afbeelding op Twitter die de huidige marktsituatie redelijk goed weergeeft. De waardeaandelen doen het niet zo slecht terwijl de groeiaandelen achterblijven.

Waardeaandelen

Dit is de weekgrafiek van de S&P 500 beursindex die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven vertegenwoordigt. Dit ziet er allemaal best rooskleurig uit.

Groeiaandelen

Dit ziet er helemaal anders uit als je de weekgrafiek bekijkt van de Russell 2000 Growth Stocks beursindex. De top dateert al van februari 2021 waarbij het hele jaar 2021 geen vooruitgang geboekt werd. De laatste maanden is zelfs duidelijk een dalende trend ingezet.

Hoe erg is het

Volgende weekgrafiek toont het percentage van alle NASDAQ aandelen die zich momenteel boven hun 200-daags gemiddelde bevinden. Hier zie je pas echt goed dat in februari 2021 een top bereikt werd waarna het gros van de aandelen begon te dalen. Slechts 26% van alle aandelen op NASDAQ traden momenteel boven hun 200-daags gemiddelde.

Hoe ga ik hiermee om

Ik bekijk bovenstaande grafieken dagelijks. Ik heb deze grafieken echter helemaal niet nodig om te weten hoe het gaat. Deze grafieken zijn enkel een bevestiging van wat ik dagelijks ervaar als trader van groeiaandelen.

Mijn dagelijkse watchlist van interessante aandelen en koopkansen wordt gegenereerd door middel van een zelf geschreven computerprogramma. Deze lijst bevat automatisch meer aandelen als het goed gaat en minder aandelen als het minder goed gaat.

Bovendien gedragen aandelen die ik net aangekocht heb zich ook anders in goede markt omstandigheden. In een goede markt zullen aandelen snel stijgen en blijven stijgen. In een mindere markt zullen aandelen misschien wel eventjes stijgen maar de kans is groter dat deze initiële stijging ook snel weer ongedaan gemaakt wordt.

Een minder goede markt wil niet zeggen dat er geen kansen zijn of dat je noodzakelijkerwijs aan de zijlijn moet gaan staan. Bovendien is het belangrijk om steeds open te staan voor nieuwe opportuniteiten die zoals gezegd heel plots en onverwacht opnieuw kunnen opduiken.

TIP – Je hebt een trading plan nodig met objectieve en duidelijke regels. Dit trading plan moet op elk ogenblik een antwoord kunnen geven op de vraag óf je wel een bijkomend aandeel mag kopen en hoeveel aandelen je op dat ogenblik in portfolio mag hebben. Als je dit moet beslissen op basis van “je gevoel over de markt” loopt het meestal mis.

Categorieën: Mijn watchlist

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share