De beurs gaat omhoog, de beurs gaat omlaag. Wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Wanneer gaat “de beurs” omhoog of omlaag? En wat is een beursindex dan precies?

Beursindex

Op de Amerikaanse beurzen noteren duizenden bedrijven. Op zowel de NYSE (New York Stock Exchange) als de NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation) vinden we ongeveer 3000 aandelen.

Als “de beurs” op een dag bijvoorbeeld +1.2% stijgt, wat wil dat dan zeggen?

Hoe weet je of de beurs momenteel in een opwaartse of een neerwaartse trend beweegt?

Een selectie van aandelen

Een beursindex is een gewogen gemiddelde van een aantal belangrijke aandelen.

Een beursindex of een aandelenindex wordt dus berekend op basis van een selectie van aandelen. Vaak zijn dit de grootste aandelen van de beurs, zoals de Dow Jones Industrial Average in New York, de AEX in Nederland, de BEL 20 in België of de DAX in Duitsland.

Nut van een beursindex

Een beursindex laat toe om op te volgen hoe een aantal van de belangrijkste aandelen samen evolueren. De waarde van een beursindex kan in een grafiek weergegeven worden om zo het koersverloop te visualiseren. Dit laat zien hoe de beurs, dus deze welbepaalde korf van in deze beursindex opgenomen aandelen, presteert in verloop van de tijd.

Belangrijkste beursindexen

Welke beursindex volgen?

Ik volg zelf enkel de Amerikaanse beurzen.

Dit zijn enkele van de beursindices die ik dagelijks bekijk.

S&P 500 beursindex

De S&P 500 index is een afkorting voor de Standard & Poor’s 500 beursindex. De S&P 500 is de belangrijkste en meest gevolgde index door beleggers wereldwijd. De S&P 500 beursindex bevat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en dit gebaseerd op de marktwaarde van deze in de S&P 500 beursindex opgenomen ondernemingen.

S&P 500 beursindex

Dit zijn enkele websites waar je de actuele grafiek vindt van de S&P 500 beursindex.

NASDAQ 100 beursindex

De NASDAQ-100 is de beursindex met de 100 meest verhandelde ondernemingen op de technologiebeurs NASDAQ.

NASDAQ 100 beursindex

Dit zijn enkele links naar de actuele grafiek vindt van de NASDAQ 100 beursindex.

NASDAQ Composite beursindex

Als men het heeft over de stand van “de NASDAQ”, dan heeft men het over de NASDAQ Composite. De NASDAQ Composite beursindex geeft de koersontwikkeling weer van alle aandelen genoteerd op NASDAQ.

NASDAQ Composite beursindex

Dit zijn de websites waar ik de actuele grafiek van de NASDAQ Composite index vind.

Dow Jones Industrial Average

De Dow Jones beursindex of voluit de Dow Jones Industrial Average index is de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten. Deze Dow Jones index is samengesteld uit slechts 30 grote industriële bedrijven.

Op dit ogenblik wordt de Dow Jones Industrial Average samengesteld op basis van de bedrijven 3M, American Express, Amgen, Apple, Boeing, Caterpillar, Chevron, Cisco Systems, Coca-Cola, Disney, Dow, Goldman Sachs, Home Depot, Honeywell, IBM, Intel, Johnson & Johnson, JP Morgan Chase, McDonald’s, Merck, Microsoft, Nike, Procter & Gamble, Salesforce, Travelers, UnitedHealth, Visa, Walgreens, en Walmart.

Dow Jones beursindex

Hier vind je de meest recente grafiek van de Dow Jones beursindex.

Russell 2000 beursindex

De Russell 2000 Small Caps index is samengesteld uit 2000 van de kleinere aandelen op Wall Street. Deze beursindex van small-cap ondernemingen (aandelen met een kleinere marktwaarde) is de tegenhanger van de S&P 500 die samengesteld is uit 500 large-cap bedrijven (grote marktkapitalisatie).

Russell 2000 beursindex

De meest recente grafieken van de Russell 2000 Small Caps index vind je hier.

Russell 2000 Growth Stocks

De Russell 2000 Growth Stocks index is samengesteld uit iets meer dan 1000 kleinere Amerikaanse bedrijven die een sneller dan gemiddelde groei kennen. Deze aandelen worden ook growth stocks genoemd en vormen de vijver waarin heel wat traders bij voorkeur vissen.

Russell 2000 Growth Stocks

De meest recente grafieken van de Russell 2000 Growth Stocks index vind je hier.

Categorieën: Beleggen voor beginners

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share