Hoe kan je jezelf beschermen tegen een beurscrash?

Het is vandaag 24 december 2018 en de Amerikaanse beurzen hebben net de slechtste “Christmas Eve” resultaten ooit laten optekenen in de geschiedenisboeken. Tegelijkertijd lijkt de maand december van dit jaar goed op weg om één van de de slechtste beursmaanden sinds de financiële crisis van 2008 te worden.

Ik vond volgende quote op Twitter.

Deze ervaren Amerikaanse trader heeft het over een onheilspellend voorteken voor een volatiele en zenuwachtige markt na Kerstmis.

Is dit het begin van een heuse beurscrash of is het ergste alweer voorbij?

Hoe kan je hier als particulier belegger op reageren? Hadden we dit kunnen zien aankomen of hierop anticiperen zelfs? Of neem je beter het zekere voor het onzekere en blijf je gewoon beter voorgoed weg van de immer onzekere en wispelturige beurs?

Wat is er aan de hand

Het stijgend of dalend zijn van “de” beurs wordt gemeten aan de hand van een zogenaamde beursindex. Een beursindex is een korf van een aantal aandelen die noteren op een bepaalde beurs en zo samen een beeld geven of de markt op of neer gaat.

Voor de Amerikaanse aandelenmarkt zijn dit enkele van de belangrijkste beursindices:

  • Dow Jones Industrial Average (DJIA)
  • Standard & Poor’s 500 (S&P 500)
  • NASDAQ Composite (COMP)

Wat is er nu precies aan de hand en hoe erg is de schade ondertussen?

Dit is de daggrafiek van de Dow Jones Industrial Average index. Sinds de top van oktober is deze index bijna 20% gedaald waarbij vooral de laatste beursdagen bloedrood kleurden.

Ook de daggrafiek van de S&P 500 index laat een daling van 20% zien.

Het gaat al niet beter met de NASDAQ Composite index die maar liefst 24% naar beneden gedonderd blijkt te zijn sinds oktober.

Hoe presteren de TOP aandelen

Een beursindex is natuurlijk maar een gemiddelde van een korf van een aantal aandelen. Het loont dan ook de moeite om eens te kijken naar enkele van de individuele aandelen die de voorbije jaren tot de absolute koplopers behoorden.

Nvidia verloor maar liefst 55% van haar beurswaarde sinds de top in oktober en is nu dus nog slechts minder dan de helft waard dan een paar maanden geleden!

Facebook is al niet beter.

Ook Apple was één van de sterkhouders van de afgelopen jaren.

Je merkt dat de sterkst presterende aandelen van de afgelopen jaren vaak sneller en dieper dalen dan de gemiddelde markt. Dat is helemaal niet ongewoon. Het is ook niet ongewoon dat deze toppers de daling reeds inzetten voordat de algemene markt de top bereikt.

Een beetje pijn of een beetje veel pijn

Dit lijken koude en emotieloze cijfers of papier.

Dit zou echter best wel eens een pijnlijk verhaal kunnen beginnen worden als je zuurverdiende loon en je spaarcenten in de markt zitten.

Ik verzeker je dat deze emotionele pijn echt wel zeer reëel kan aanvoelen.

Het is absoluut niet onrealistisch dat je als particulier belegger vandaag al aankijkt tegen een daling of “drawdown” van 10% tot 30% van je portfolio.

Terwijl niemand weet hoeveel erger het nog zal worden.

Redenen genoeg dus om een degelijk plan te hebben hoe hiermee om te gaan en hierop te reageren. Bibberen en hopen dat het snel opnieuw beter zal gaan is geen plan.

Wat is een beurscrash

Wikipedia beschrijft een beurscrash als een plotselinge en dus onverwachte en dramatische daling van de waarde van heel veel verschillende aandelen tegelijkertijd.

Een onverwachte en dramatische daling klinkt als een onvermijdbaar iets dat we vroeg of laat ook zelf gaan ondergaan. Tegelijkertijd klinkt een val van 10% tot 20% op een dag of twee als erg pijnlijk en best wreed. Je zou voor minder bang zijn voor een nakende beurscrash.

Meestal denken we bij het woord beurscrash ook niet aan een val van slechts een paar dagen. Vaak gaat dit namelijk gepaard met een maandenlange en tegelijkertijd diepe daling van de wereldwijde beurzen en nemen we ook het woord beurscrisis in de mond.

Enkele beroemde beurscrashes

xyz

Waarom daalt de beurs nu

“Daarom” 🙂

Verlamd door angst voor een beurscrash

Het is…

Over de stieren en de beren

Categorieën: Beleggen voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share