Hoe kan je jezelf beschermen tegen een beurscrash?

Het is vandaag 24 december 2018 en de Amerikaanse beurzen hebben net de slechtste “Christmas Eve” resultaten ooit laten optekenen in de geschiedenisboeken. Tegelijkertijd lijkt de maand december van dit jaar goed op weg om één van de de slechtste beursmaanden sinds de financiële crisis van 2008 te worden.

Ik vond volgende quote op Twitter.

Deze ervaren Amerikaanse trader heeft het over een onheilspellend voorteken voor een volatiele en zenuwachtige markt na Kerstmis.

Is dit het begin van een heuse beurscrash of is het ergste alweer voorbij?

Hoe kan je hier als particulier belegger op reageren? Hadden we dit kunnen zien aankomen of hierop anticiperen zelfs? Of neem je beter het zekere voor het onzekere en blijf je gewoon beter voorgoed weg van de immer onzekere en wispelturige beurs?

Wat is er aan de hand

Het stijgend of dalend zijn van “de” beurs wordt gemeten aan de hand van een zogenaamde beursindex. Een beursindex is een korf van een aantal aandelen die noteren op een bepaalde beurs en zo samen een beeld geven of de markt op of neer gaat.

Voor de Amerikaanse aandelenmarkt zijn dit enkele van de belangrijkste beursindices:

  • Dow Jones Industrial Average (DJIA)
  • Standard & Poor’s 500 (S&P 500)
  • NASDAQ Composite (COMP)

Wat is er nu precies aan de hand en hoe erg is de schade ondertussen?

Dit is de daggrafiek van de Dow Jones Industrial Average index. Sinds de top van oktober is deze index bijna 20% gedaald waarbij vooral de laatste beursdagen bloedrood kleurden.

Ook de daggrafiek van de S&P 500 index laat een daling van 20% zien.

Het gaat al niet beter met de NASDAQ Composite index die maar liefst 24% naar beneden gedonderd blijkt te zijn sinds oktober.

Hoe presteren de TOP aandelen

Een beursindex is natuurlijk maar een gemiddelde van een korf van een aantal aandelen. Het loont dan ook de moeite om eens te kijken naar enkele van de individuele aandelen die de voorbije jaren tot de absolute koplopers behoorden.

Nvidia verloor maar liefst 55% van haar beurswaarde sinds de top in oktober en is nu dus nog slechts minder dan de helft waard dan een paar maanden geleden!

Facebook is al niet beter.

Ook Apple was één van de sterkhouders van de afgelopen jaren.

Je merkt dat de sterkst presterende aandelen van de afgelopen jaren vaak sneller en dieper dalen dan de gemiddelde markt. Dat is helemaal niet ongewoon. Het is ook niet ongewoon dat deze toppers de daling reeds inzetten voordat de algemene markt de top bereikt.

Een beetje pijn of een beetje veel pijn

Dit lijken koude en emotieloze cijfers of papier.

Dit zou echter best wel eens een pijnlijk verhaal kunnen beginnen worden als je zuurverdiende loon en je spaarcenten in de markt zitten.

Ik verzeker je dat deze emotionele pijn echt wel zeer reëel kan aanvoelen.

Het is absoluut niet onrealistisch dat je als particulier belegger vandaag al aankijkt tegen een daling of “drawdown” van 10% tot 30% van je portfolio.

Terwijl niemand weet hoeveel erger het nog zal worden.

Redenen genoeg dus om een degelijk plan te hebben hoe hiermee om te gaan en hierop te reageren. Bibberen en hopen dat het snel opnieuw beter zal gaan is geen plan.

Wat is een beurscrash

Wikipedia beschrijft een beurscrash als een plotselinge en dus onverwachte en dramatische daling van de waarde van heel veel verschillende aandelen tegelijkertijd.

Een onverwachte en dramatische daling klinkt als een onvermijdbaar iets dat we vroeg of laat ook zelf gaan ondergaan. Tegelijkertijd klinkt een val van 10% tot 20% op een dag of twee als erg pijnlijk en best wreed. Je zou voor minder bang zijn voor een nakende beurscrash.

Meestal denken we bij het woord beurscrash ook niet aan een val van slechts een paar dagen. Vaak gaat dit namelijk gepaard met een maandenlange en tegelijkertijd diepe daling van de wereldwijde beurzen en nemen we ook het woord beurscrisis in de mond.

Enkele beroemde beurscrashes

Dit zijn enkele van de meest beroemde en beruchte beurscrashes aller tijden.

Misschien heb ook jij er wel eentje van meegemaakt en aan den lijve ondervonden hoe op dat ogenblik de allesoverheersende paniek en onrust de financiële markten op stelten zet.

Ik alvast wel en inderdaad… OMG !!!

  • De tulpengekte van 1637
  • De paniek op Wall Street van 1907
  • De grote depressie van 1929
  • Black Monday op 19 oktober 1987
  • De financiële crisis van 2008

De tulpengekte van 1637

In de jaren 30 van de 17de eeuw nam de populariteit van de tulp excessieve vormen aan. Er ontstond een ware tulpengekte, een tulpenmanie, die in 1636 en 1637 veel Nederlanders in haar greep hield. De belangstelling voor deze mooie bloem was aanvankelijk nog vooral wetenschappelijk van aard. Vanaf ongeveer 1630 werd de tulp echter ook financieel interessant. Er werd druk gehandeld in tulpen en tulpenbollen. Dit ontaardde in 1637 in windhandel. Veel mensen sloegen aan het speculeren, kochten op voorwaarde dat zij later mochten betalen en een enkeling zette zelfs zijn huis in als onderpand. In februari 1637 stortte de markt plotseling in, de prijzen kelderden en velen bleven berooid achter.

De paniek op Wall Street van 1907

De grote paniek van 1907 oftewel “the panic of 1907” was een economische crisis die in het najaar van 1907 in de Verenigde Staten uitbrak. De paniek ging gepaard gaand met een bankrun in oktober 1907 en volgde op een aantal geruchtmakende faillissementen in de zomer van dat jaar. Een run op de banken zorgde er voor dat vele investeerders en ook de gewone man hun bankrekeningen leeg wensten te halen omdat gevreesd werd voor het ten ondergaan van deze financiële instellingen. Ook in de Europese financiële centra brak toen een heuse paniek uit met een recessie tot gevolg.

De grote depressie van 1929

De beurscrash van 1929 was de plotselinge en evenzeer dramatische ineenstorting van de aandelenkoersen op de beurs van New York in oktober 1929. De beurscrash had wereldwijd catastrofale gevolgen en gold als directe oorzaak van de crisis van de jaren 30.

De wereld, en dan voornamelijk de Verenigde Staten, beleefde in de jaren twintig van de 20e eeuw een hoogconjunctuur. Als gevolg hiervan stegen de koersen van aandelen en andere effecten tot enorme hoogten. Aandelen werden op de beurs veel meer waard dan redelijk was. De onderliggende economie was echter ongemerkt in kracht verminderd zonder dat dit op de beurs tot uiting kwam. Beleggers verkeerden in euforie en de prijzen van de aandelen werden steeds maar verder opgejaagd. Dit tegen alle economische logica in.

Op donderdag 24 oktober 1929 begonnen de aandelenkoersen op de New York Stock Exchange extreem te dalen. In de paniek die hierdoor ontstond, probeerden beleggers hun aandelen te verkopen waardoor de koersen volledig inzakten. Aan het einde van de dag (die de geschiedenis zou ingaan als Zwarte Donderdag of Black Thursday) waren de meeste aandelen sterk gedaald. Na een kleine opleving daalden de koersen later nog verder. Het dieptepunt van de markt zou uiteindelijk pas bereikt worden op 8 juli 1932 op een dermatig laag niveau dat voor het laatst gezien werd in de negentiende eeuw. Het zou nog tot 1954 duren vooraleer de koers opnieuw het hoogtepunt van 1929 bereikte.

Black Monday op 19 oktober 1987

Nadat in 1986 wereldwijd de rente op de kapitaalmarkt samen met de aandelenkoersen sterk opliep ontstond er halverwege oktober 1987 een sterke daling op de beurzen. Nadat in het weekend van 17 en 18 oktober de Amerikaanse minister James Baker zich kritisch over het economische beleid van de Duitsers uitliet, trad een sterke daling van de koersen op. Op maandag 19 oktober opende de Dow Jones 200 punten lager en sloot de dag af met een recordverlies van 508 punten oftewel een eendaagse daling van maar liefst 22%. De volgende dag daalde ook de Nikkei index in Tokio met 15%.

19 oktober 1987 zou de geschiedenis ingaan als Black Monday. Ik was zelf net 15 geworden toen, fietste met mijn toenmalig vriendinnetje Lieve naar school, een dierentuin vol kriebels in de buik, en had helemaal geen last van één of andere beurscrash 🙂

De financiële crisis van 2008

In 2008 kelderden de effectenbeurzen wereldwijd door de gevolgen van de kredietcrisis. Een aantal Amerikaanse financiële instellingen gingen ten onder of werden genationaliseerd. In de Benelux werd bank en verzekeraar Fortis door nationalisatie gered van de totale ondergang. Beurskoersen over de hele wereld daalden eind september en begin oktober 2008 alsook de daaropvolgende maanden met tientallen procenten tegelijkertijd.

Was jij erbij? Woorden schieten sowieso tekort om te beschrijven hoe erg de angst heerste voor wat zelfs de totale ondergang genoemd werd voor ons financiële systeem.

Al gehoord van TEOTWAWKI?

The End Of The World As We Know It.

In 2008 leek het bijna zover…

Verlamd door angst voor een beurscrash

Het is…

Over de stieren en de beren

Categorieën: Beleggen voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
Share