Hoe kan je jezelf beschermen tegen een beurscrash? Dit is mijn persoonlijke nu-naar-cash formule waarmee ik mezelf beveilig tegen een beurscrash of beurskrach en tegen een plotselinge en onvoorziene instorting van de beurs en van de economie. De dreiging van een beurscrash hoeft aandelen kopen voor beginners zeker niet onmogelijk te maken.
Beurscrash
Op kerstavond 24 december 2018 lieten de Amerikaanse beurzen de slechtste Christmas Eve resultaten ooit optekenen in de geschiedenisboeken. Tegelijkertijd leek de maand december van dat jaar goed op weg om één van de de slechtste beursmaanden sinds de financiële crisis van 2008 te worden. Wat kunnen we hieruit leren en moeten we ons verwachten aan een nakende beurscrash 2020?
Ik vond volgende quote op Twitter.
Deze ervaren Amerikaanse trader heeft het over een onheilspellend voorteken voor een volatiele en zenuwachtige markt na Kerstmis.
Is dit het begin van een heuse beurscrash 2002 of is het ergste alweer voorbij?
Hoe kan je hier als particulier belegger op reageren? Hadden we dit kunnen zien aankomen of hierop anticiperen zelfs? Of neem je beter het zekere voor het onzekere en blijf je gewoon beter voorgoed weg van de immer onzekere en wispelturige beurs?
Een beurscrash herkennen
Het stijgend of dalend zijn van “de” beurs wordt gemeten aan de hand van een zogenaamde beursindex. Een beursindex is een korf van een aantal aandelen die noteren op een bepaalde beurs en zo samen een beeld geven of de markt op of neer gaat.
Voor de Amerikaanse aandelenmarkt zijn dit enkele van de belangrijkste beursindices:
- Dow Jones Industrial Average (DJIA)
- Standard & Poor’s 500 (S&P 500)
- NASDAQ Composite (COMP)
Wat is er nu precies aan de hand en hoe erg is de schade ondertussen? Is een heuse beurscrash 2020 op komst?
Dit is de daggrafiek van de Dow Jones Industrial Average index. Sinds de top van oktober is deze index bijna 20% gedaald waarbij vooral de laatste beursdagen bloedrood kleurden.

Ook de daggrafiek van de S&P 500 index laat een daling van 20% zien.

Het gaat al niet beter met de NASDAQ Composite index die maar liefst 24% naar beneden gedonderd blijkt te zijn sinds oktober.

TOP aandelen tijdens een beurscrash
Een beursindex is natuurlijk maar een gemiddelde van een korf van een aantal aandelen. Het loont dan ook de moeite om eens te kijken naar enkele van de individuele aandelen die de voorbije jaren tot de absolute koplopers behoorden.
Nvidia verloor maar liefst 55% van haar beurswaarde sinds de top in oktober en is nu dus nog slechts minder dan de helft waard dan een paar maanden geleden!

Facebook is al niet veel beter af met een daling van meer dan 30%.

Ook Apple was één van de sterkhouders van de afgelopen jaren en gaat de laatste maanden net als vele andere TOP voormalige aandelen ook de dieperik in.

Je merkt dat de sterkst presterende aandelen van de afgelopen jaren vaak sneller en dieper dalen dan de gemiddelde markt. Dat is helemaal niet ongewoon. Het is ook niet ongewoon dat deze toppers de daling reeds inzetten voordat de algemene markt de top bereikt.
Een beetje pijn of een beetje veel pijn
Dit lijken koude en emotieloze cijfers of papier.
Dit zou echter best wel eens een pijnlijk verhaal kunnen beginnen worden als je zuurverdiende loon en je spaarcenten in de markt zitten.
Ik verzeker je dat deze emotionele pijn echt wel zeer reëel kan aanvoelen.
Het is absoluut niet onrealistisch dat je als particulier belegger vandaag al aankijkt tegen een daling of “drawdown” van 10% tot 30% van je portfolio.
Terwijl niemand weet hoeveel erger het nog zal worden.
Redenen genoeg dus om een degelijk plan te hebben hoe hiermee om te gaan en hierop te reageren. Bibberen en hopen dat het snel opnieuw beter zal gaan is geen plan.
Wat is een beurscrash
Wikipedia beschrijft een beurscrash als een plotselinge en dus onverwachte en dramatische daling van de waarde van heel veel verschillende aandelen tegelijkertijd.
Een onverwachte en dramatische daling klinkt als een onvermijdbaar iets dat we vroeg of laat ook zelf gaan ondergaan. Tegelijkertijd klinkt een val van 10% tot 20% op een dag of twee als erg pijnlijk en best wreed. Je zou voor minder bang zijn voor een nakende beurscrash.
Meestal denken we bij het woord beurscrash ook niet aan een val van slechts een paar dagen. Vaak gaat dit namelijk gepaard met een maandenlange en tegelijkertijd diepe daling van de wereldwijde beurzen en nemen we ook het woord beurscrisis in de mond.
Enkele beroemde beurscrashes
Dit zijn enkele van de meest beroemde en beruchte beurscrashes aller tijden.
Misschien heb ook jij er wel eentje van meegemaakt en aan den lijve ondervonden hoe op dat ogenblik de allesoverheersende paniek en onrust de financiële markten op stelten zet.
Ik alvast wel en inderdaad… OMG !!!
- De tulpengekte van 1637
- De paniek op Wall Street van 1907
- De grote depressie van 1929
- Black Monday op 19 oktober 1987
- De financiële crisis van 2008
De tulpengekte van 1637 beurscrash
In de jaren 30 van de 17de eeuw nam de populariteit van de tulp excessieve vormen aan. Er ontstond een ware tulpengekte, een tulpenmanie, die in 1636 en 1637 veel Nederlanders in haar greep hield. De belangstelling voor deze mooie bloem was aanvankelijk nog vooral wetenschappelijk van aard. Vanaf ongeveer 1630 werd de tulp echter ook financieel interessant. Er werd druk gehandeld in tulpen en tulpenbollen. Dit ontaardde in 1637 in windhandel. Veel mensen sloegen aan het speculeren, kochten op voorwaarde dat zij later mochten betalen en een enkeling zette zelfs zijn huis in als onderpand. In februari 1637 stortte de markt plotseling in, de prijzen kelderden en velen bleven berooid achter.
De paniek op Wall Street van 1907 beurscrash
De grote paniek van 1907 oftewel “the panic of 1907” was een economische crisis die in het najaar van 1907 in de Verenigde Staten uitbrak. De paniek ging gepaard gaand met een bankrun in oktober 1907 en volgde op een aantal geruchtmakende faillissementen in de zomer van dat jaar. Een run op de banken zorgde er voor dat vele investeerders en ook de gewone man hun bankrekeningen leeg wensten te halen omdat gevreesd werd voor het ten ondergaan van deze financiële instellingen. Ook in de Europese financiële centra brak toen een heuse paniek uit met een recessie tot gevolg.
De grote depressie en beurscrash van 1929
De beurscrash van 1929 was de plotselinge en evenzeer dramatische ineenstorting van de aandelenkoersen op de beurs van New York in oktober 1929. De beurscrash had wereldwijd catastrofale gevolgen en gold als directe oorzaak van de crisis van de jaren 30.
De wereld, en dan voornamelijk de Verenigde Staten, beleefde in de jaren twintig van de 20e eeuw een hoogconjunctuur. Als gevolg hiervan stegen de koersen van aandelen en andere effecten tot enorme hoogten. Aandelen werden op de beurs veel meer waard dan redelijk was. De onderliggende economie was echter ongemerkt in kracht verminderd zonder dat dit op de beurs tot uiting kwam. Beleggers verkeerden in euforie en de prijzen van de aandelen werden steeds maar verder opgejaagd. Dit tegen alle economische logica in.
Op donderdag 24 oktober 1929 begonnen de aandelenkoersen op de New York Stock Exchange extreem te dalen. In de paniek die hierdoor ontstond, probeerden beleggers hun aandelen te verkopen waardoor de koersen volledig inzakten. Aan het einde van de dag (die de geschiedenis zou ingaan als Zwarte Donderdag of Black Thursday) waren de meeste aandelen sterk gedaald. Na een kleine opleving daalden de koersen later nog verder. Het dieptepunt van de markt zou uiteindelijk pas bereikt worden op 8 juli 1932 op een dermatig laag niveau dat voor het laatst gezien werd in de negentiende eeuw. Het zou nog tot 1954 duren vooraleer de koers opnieuw het hoogtepunt van 1929 bereikte.
Black Monday op 19 oktober 1987 beurscrash
Nadat in 1986 wereldwijd de rente op de kapitaalmarkt samen met de aandelenkoersen sterk opliep ontstond er halverwege oktober 1987 een sterke daling op de beurzen. Nadat in het weekend van 17 en 18 oktober de Amerikaanse minister James Baker zich kritisch over het economische beleid van de Duitsers uitliet, trad een sterke daling van de koersen op. Op maandag 19 oktober opende de Dow Jones 200 punten lager en sloot de dag af met een recordverlies van 508 punten oftewel een eendaagse daling van maar liefst 22%. De volgende dag daalde ook de Nikkei index in Tokio met 15%.
19 oktober 1987 zou de geschiedenis ingaan als Black Monday. Ik was zelf net 15 geworden toen, fietste met mijn toenmalig vriendinnetje Lieve naar school, een dierentuin vol kriebels in de buik, en had helemaal geen last van één of andere beurscrash 🙂
De beurscrash door de financiële crisis van 2008
In 2008 kelderden de effectenbeurzen wereldwijd door de gevolgen van de kredietcrisis. Een aantal Amerikaanse financiële instellingen gingen ten onder of werden genationaliseerd. In de Benelux werd bank en verzekeraar Fortis door nationalisatie gered van de totale ondergang. Beurskoersen over de hele wereld daalden eind september en begin oktober 2008 alsook de daaropvolgende maanden met tientallen procenten tegelijkertijd.
Was jij erbij? Woorden schieten sowieso tekort om te beschrijven hoe erg de angst heerste voor wat zelfs de totale ondergang genoemd werd voor ons financiële systeem.
Al gehoord van TEOTWAWKI?
The End Of The World As We Know It.
In 2008 leek het bijna zover…
Bescherm jezelf tegen een beurscrash
Ik maak zelf gebruik van een persoonlijke nu-naar-cash formule waarmee ik beslis om alle aandelen in portfolio te verkopen. Ik doe hiervoor beroep op de zogenaamde death cross indicator. Ik baseer me daarbij op de S&P 500 Index als belangrijkste beursindex omdat ik enkel beleg in Amerikaanse aandelen. In concreto wil dit zeggen dat ik alles verkoop van zodra de S&P 500 Index een death cross laat optekenen.
Wat is een death cross
Investopidia beschrijft een death cross als volgt.
The death cross is a technical chart pattern indicating the potential for a major selloff. The death cross appears on a chart when a stock’s short-term moving average crosses below its long-term moving average. Typically, the most common moving averages used in this pattern are the 50-day and 200-day moving averages. The death cross indicator has proven to be a reliable predictor of some of the most severe bear markets of the past century: 1929, 1938, 1974, and 2008. Investors who got out of the stock market at the start of these bear markets avoided large losses that were as high as 90%.
Dit klinkt moeilijker dan het is. Het komt erop neer dat we op regelmatige basis een grafiek volgen van een toonaangevende beursindex zoals de S&P 500 en daarop het 50-daags en 200-daags gemiddelde van de index weergeven.

Op deze daggrafiek van de S&P 500 index is de blauwe lijn het 50-daags gemiddelde en de rode lijn is het 200-daags gemiddelde. Op 4 december daalt de blauwe lijn onder de rode lijn en dit is precies wat bedoeld wordt met een death cross. Een death cross is het neerwaarts kruisen van het 50-daags en het 200-daags gemiddelde.
Een death cross is dus eigenlijk heel makkelijk herkenbaar op een grafiek.
Moving Average Convergence Difference
Onderaan de grafiek is de MACD indicator weergegeven. De MACD oftewel de Moving Average Convergence Difference indicator is een vaak gebruikte indicator door technische analisten. Ik heb de MACD indicator op deze grafiek zodanig geconfigureerd dat een death cross weergegeven wordt door het negatief worden en dus onder nul dalen van de zwarte lijn. Ook op deze tweede manier is een death cross dus heel makkelijk visueel herkenbaar.
Nooit een voorspelling van de toekomst
Een death cross is nooit een voorspelling van de toekomst. Een death cross is enkel een neerwaarts kruisen van twee langere-termijn historisch gemiddelden op een grafiek. Anything could happen next! De beurs kan verder dalen maar kan net zo goed snel hernemen.
Hoe bescherm jij jezelf tegen een beurscrash
Dankjewel voor het lezen van dit artikel. Ik ben benieuwd hoe jij jezelf beschermt tegen een sterke en/of bruuske daling van de beurs. Geef je opmerkingen gerust in een publieke reactie onderaan deze pagina. Je kan mij ook persoonlijk contacteren.
Bang voor een beurskrach
Als je wil met beginnen met beleggen in aandelen kan de vrees voor een beurscrash ervoor zorgen dat je niet gestart geraakt. Tegelijkertijd bestaat het risico op een sterke daling van de beurs natuurlijk altijd en moet je daarop wel degelijk voldoende voorbereid zijn. Het artikel aandelen kopen voor beginners is daarvoor een goed startpunt.
1 reactie
Candice · december 27, 2019 op 12:06
Dit is een erg nuttig artikel en helpt me goed om me beter te beschermen tegen een beurscrash 2020. Ik heb best wat nieuwe inzichten gekregen.