Aandelen kopen voor beginners
Aandelen kopen voor beginners en zelf beleggen in aandelen of leren traden is iets dat we niet leren op school. Heb jij interesse in online aandelen kopen en zelf beleggen en vraag je je wel eens af of het iets voor jou zou kunnen zijn? Weet je verder nog helemaal niets van af van aandelen kopen en ben je op zoek naar een stap-voor-stap tutorial die je op weg helpt zonder je onmiddellijk te overstelpen met veel moeilijke woorden? Dan is dit het juiste artikel voor jou!
Wil je graag meer weten over mijn trading strategie? Ik publiceer ook elke dag mijn watchlist, dat is het resultaat van mijn dagelijkse zoektocht naar interessante aandelen.
Beginnen met beleggen
Ik ben zelf ook ooit zo begonnen. Zonder voorkennis, zonder ervaring en zonder achtergrond in de economische of financiële wereld. Zelf beginnen met beleggen in aandelen kan dan nogal eens beangstigend overkomen. Waardoor je eigenlijk nooit gestart geraakt en deze boeiende wereld voor jou gesloten blijft. Met dit artikel wil ik aandelen kopen voor beginners minder angstaanjagend en meer toegankelijk maken voor iedereen.

Ik wil je met deze praktische tutorial met heldere en eenvoudige voorbeelden tonen hoe de beurs werkt en hoe je zelf aandelen kan kopen. Tegelijkertijd ga ik je een aantal termen leren kennen zodat je vanaf nu weet wat je moet weten om de fascinerende wereld van het online beleggen verder te gaan verkennen. En vooral zodat je eventuele onbewuste angst en weerstand tegen het kopen van aandelen hopelijk alvast een stukje minder wordt. Aandelen kopen voor beginners hoeft heus niet zo moeilijk te zijn.
Beleggen voor beginners
Mijn dertienjarige dochter Laure en elfjarige zoon Mathis lezen mee (ondertussen is vooral Laure ook een redelijk gepassioneerd belegger in aandelen) dus ik ga het echt wel eenvoudig houden. De bedoeling hier is een praktische gids te maken om te tonen hoe je als beginnend belegger zelf aandelen online kan kopen en verkopen om er uiteindelijk winst op te maken, niet dat we allemaal experts worden in vennootschapsrecht 🙂 Ik kan je daar trouwens zelf ook niet bij helpen.
Ik ga starten met de vragen die Laure en Mathis hadden toen ze voor het eerst het woord beleggen hoorden en we het over aandelen kopen hadden.
Wat is een aandeel?
Een aandeel is een heel klein stukje van een groot bedrijf. Je wordt voor een heel klein stukje mede-eigenaar van dat bedrijf als je zo een aandeel of een aantal aandelen ervan koopt.
Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Nvidia.

Nvidia is een bekende Amerikaanse producent van onder andere grafische chips in PC’s en in gaming consoles zoals Microsoft Xbox en Sony PlayStation.
Nvidia heeft zo’n 600 miljoen aandelen in omloop die elk zo’n 250 dollar waard zijn. Dat wil zeggen dat al die aandelen samen maar liefst 150 miljard dollar waard zijn. Als wij als kleine belegger een tiental aandelen kopen van Nvidia voor een totale waarde van 2500 dollar zijn we zo voor een miniem stukje mede-eigenaar geworden van deze gigantische onderneming.
Waarom zou ik aandelen kopen?
Als bedrijven succesvol zijn en steeds meer klanten hebben en winst maken, worden ze steeds meer geld waard. Dat wil zeggen dat de aandelen van dat bedrijf duurder worden en dat je meer zal moeten betalen om een stukje mede-eigenaar te kunnen worden.
Als Nvidia in de toekomst blijft groeien en meer winst blijft maken zal de waarde van het aandeel van Nvidia hoogstwaarschijnlijk ook stijgen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je dan 300 dollar moet betalen als je één aandeel wil kopen.
Ook die tien aandelen van ons die we eerder gekocht hebben aan 250 dollar zijn dan duurder geworden en eveneens 300 dollar waard. Als we dan zouden beslissen om onze 10 aandelen te verkopen, hebben we 50 dollar winst per aandeel. Dat is 500 dollar winst op onze eerdere belegging van 2500 dollar. Zo boeken we een rendement van 20%.
- Aankoop van 10 aandelen aan $250 per aandeel kost $2500
- Verkoop van 10 aandelen aan $300 per aandeel geeft $3000
- Winst : $3000 – $2500 = $500
- We boeken dus 20% winst op onze investering van $2500
Hoe weet ik of een aandeel stijgt?
De prijs van een aandeel verandert constant in de loop van de tijd. Je kan van een bedrijf zoals Nvidia zien hoe de prijs van het aandeel evolueert door naar de grafiek te kijken.
Dit is een eenvoudige lijngrafiek van de evolutie van het aandeel van Nvidia.

Op de horizontale as zie je het tijdstip, dit is de tijdsas.
Op de vertikale as zie je de prijs van het aandeel voor elk tijdstip.
Op zo’n grafiek kan je dus de prijs van het aandeel opzoeken voor een bepaalde datum.
Op bovenstaande grafiek zie je zo bijvoorbeeld dat in mei 2017 het aandeel van Nvidia nog ongeveer $100 waard was. Je ziet ook dat het aandeel in mei 2018 al rond de $200 noteerde en dus op een jaar tijd verdubbelde in waarde.
Ik ga in een volgende tutorial verder ingaan op het lezen en interpreteren van de grafieken van aandelen. Ik zal het daar ook hebben over technische analyse.
Waar kan ik aandelen kopen?
LEES DIT ZEKER, NU WORDT HET INTERESSANT
Als ik aandelen van bijvoorbeeld Nvidia wil kopen, moet ik iemand zien te vinden die nu al eigenaar is van Nvidia aandelen en zijn aandelen aan mij wil verkopen. Omgekeerd, als ik zelf Nvidia aandelen heb en ik wil die verkopen, moet ik iemand zien te vinden die mijn aandelen wil overkopen.
Er vindt bij een aankoop en verkoop van aandelen steeds een zogenaamde transactie plaats tussen twee personen. Die aandelen veranderen van eigenaar.
Op het ogenblik dat ik aandelen van een bepaald bedrijf wil kopen omdat ik denk dat deze aandelen in de toekomst zullen gaan stijgen, zit er dus altijd iemand aan de andere kant van de transactie die een goede reden meent te hebben om zijn aandelen te verkopen. Misschien denkt die persoon wel dat deze aandelen in de toekomst zullen gaan dalen en wil hij ze daarom zo snel mogelijk (aan jou in dit geval) verkopen.
Misschien is die verkoper aan de andere kant van de transactie wel een professioneel TOP trader met duizenden uren ervaring die van ’s morgens tot ’s avonds niets anders doet dan geld maken op de beurs. Onderschat de competitie niet.
Wie bepaalt de prijs van een aandeel?
De prijs van een aandeel wordt op elk ogenblik bepaald door vraag en aanbod.
Doordat mensen Nvidia aandelen willen kopen ontstaat er vraag naar het Nvidia aandeel. Een potentiële koper zegt bijvoorbeeld; ik wil graag Nvidia aandelen kopen en ik ben bereid daar 248 dollar per aandeel voor te betalen.
Anderen willen hun Nvidia aandelen verkopen waardoor aanbod ontstaat. Een potentiële verkoper zegt misschien; ik wil mijn Nvidia aandelen wel verkopen maar alleen als ik daarvoor 252 dollar per aandeel kan krijgen.
Als een koper en een verkoper akkoord raken over de prijs vindt een transactie plaats aan de tussen beide partijen overeengekomen prijs.

Wat is de wet van vraag en aanbod?
Doordat er op elk ogenblik heel veel geïnteresseerde kopers en verkopers zijn met elk hun ideale prijs in het achterhoofd waarbij ze bereid zijn te kopen of te verkopen ontstaat er een grote markt van vraag en aanbod.
Het is de wet van vraag en aanbod die zo de prijs van een aandeel bepaalt.
Stel dat het Nvidia op een bepaald ogenblik noteert aan 250 dollar en Nvidia kondigt aan dat het afgelopen kwartaal veel meer winst gemaakt werd dan verwacht. Het zou best kunnen dat ineens heel veel mensen Nvidia willen kopen na dat goede nieuws. De vraag neemt toe.
De mensen die op dat ogenblik Nvidia aandelen in portefeuille hebben, hebben dat goede nieuws natuurlijk ook gehoord. De kans is groot dat er minder mensen bereid zullen zijn om hun aandelen te verkopen. Met andere woorden, het aanbod daalt.
Het aanbod op de markt wordt dus kleiner terwijl de vraag groter wordt.
Enkele eigenaars van Nvidia aandelen zullen misschien zeggen; ik wil mijn aandelen best verkopen maar ik wil dan wel 255 dollar krijgen worden per aandeel. Potentiële kopers zullen dus meer moeten betalen als ze Nvidia willen kopen. Indien die kopers daartoe bereid zijn, zal de prijs van het Nvidia aandeel stijgen.
De koers of de prijs van een aandeel evolueert dus continu door de constante onderhandeling tussen alle bereidwillige kopers en verkopers in de markt.
Wat betekent dat echt?
LEES DIT ZEKER OOK 🙂
De prijs en de prijsevolutie van een aandeel wordt bepaald door mensen.
Mensen met gigantisch veel emotie, hoop, angst. Mensen met elk met hun eigen psychologie die vaak ook onbewust een enorme impact heeft op hun gedrag en op de beslissingen die ze nemen in het heetst van de strijd.
Succesvol beleggen is een enorme psychologische en mentale uitdaging waarbij je jezelf echt wel zal tegenkomen. Onderschat dit niet. En doe dat dus ook niet onvoorbereid.

Wat is volume?
In sommige aandelen wordt veel gehandeld, in andere minder. Ook wordt er op sommige dagen en weken meer gehandeld dan op andere. Het aantal aandelen dat verhandeld wordt en van hand verandert in een bepaalde periode wordt volume genoemd.
Door naar het volume te kijken, krijg je inzicht in de grootte en in de evolutie van de vraag en het aanbod op een bepaald ogenblik.
Hier zie je nog eens de daarnet getoonde lijngrafiek van Nvidia waarbij nu ook het volume is toegevoegd onderaan de grafiek. Als elk balkje op de horizontale as een week voorstelt, zie je aan de hoogte van het balkje wat het aantal verhandelde aandelen was in die week. Op deze grafiek zie je nu bijvoorbeeld dat het volume aan verhandelde aandelen van Nvidia de laatste weken enigszins in dalende lijn gaat.

Waar vind ik kopers en verkopers?
Je hoeft gelukkig niet zelf op zoek te gaan naar iemand die zijn aandelen aan jou wil verkopen of naar iemand die jouw aandelen wil overkopen.
Aandelen worden verhandeld op de beurs. In het Engels heet dit de stock exchange en spreekt men ook van stocks als men het over aandelen heeft.
Wat is een effectenbeurs?
De effectenbeurs of kortweg de beurs genoemd is een plek waar alle orders verzameld worden van mensen die aandelen willen kopen of verkopen. Daar vindt de onderhandeling plaats tussen alle kopers en verkopers, worden de transacties uitgevoerd, wisselen de aandelen van eigenaar, en wordt de actuele prijs van een aandeel constant aangepast op basis van de constante strijd tussen vraag en aanbod.
Hoe werkt de beurs?
Dit is een typische foto van een echte beursvloer of trading pit waar schreeuwende handelaars of stock traders voor jou als het ware de onderhandeling voeren.

De manier waarop deze traders communiceren door te roepen en tekens te geven met hun handen wordt open outcry genoemd. Maar dat wordt stilletjes aan eerder historiek want vandaag gebeurt de meeste handel in aandelen elektronisch en komen er nog nauwelijks menselijke traders op de fysieke beursvloer aan te pas.
Enkele bekende beurzen
Dit zijn enkele van de belangrijkste meest bekende beurzen in de wereld.
- New York Stock Exchange (NYSE) – New York
- NASDAQ – New York
- Tokyo Stock Exchange – Tokyo
- Shanghai Stock Exchange – Shanghai
- Euronext – Brussel, Amsterdam, Parijs, Lissabon, Dublin
- London Stock Exchange (LSE) – London
Een aandeel van een bedrijf zoals Nvidia wordt verhandeld op een bepaalde beurs (en soms ook op meerdere). Nvidia wordt bijvoorbeeld verhandeld op NASDAQ.
Aandelen kopen online
Zelf aandelen kopen online is voor iedereen toegankelijk via internet.
Vandaag kan je zelf heel makkelijk online aandelen kopen en verkopen met je computer of vanop je tablet of mobiele telefoon.
Zelf aandelen kopen en zelf online beleggen wordt daardoor voor iedereen mogelijk.
Je moet daarvoor klant worden bij een effectenmakelaar, ook wel online broker genoemd.
Wat is een broker?
Een broker is een organisatie die opdrachten aanneemt van bijvoorbeeld particuliere beleggers zoals ons om aandelen te kopen of te verkopen, en zorgt er voor dat die opdrachten uitgevoerd worden op de beurs.
Bij een online broker kan je die opdrachten eenvoudig zelf ingeven via internet.
Een broker mag zelf niet voor eigen rekening handelen op de beurs. Een broker moet zijn inkomsten halen uit de commissie op de transacties en mag zelf geen belang hebben bij de richting van de beurs.
Wat zijn transactiekosten?
Als je aandelen koopt en verkoopt via je online broker ga je per transactie aan die broker ook transactiekosten moeten betalen.
Bij de keuze van een broker is het belangrijk om die kosten goed in kaart te brengen en uit te zoeken wat voor jou de beste en de goedkoopste oplossing is. Als je met kleinere bedragen handelt kan mogelijk broker X beter geschikt zijn, terwijl broker Y misschien goedkoper wordt als je met grotere bedragen gaat handelen.
Om een goede kostenvergelijking te kunnen maken, heb je een goed inzicht nodig in je eigen activiteit als belegger. Dit is iets waar particuliere beleggers vaak geen zicht op hebben maar waar we als trader een heel goed beheer en strikte opvolging rond uitbouwen.
- Handel je grote of kleine bedragen?
- Doe je veel of weinig transacties per jaar?
- Hoe lang hou je aandelen in portefeuille?
- Handel je in dure of eerder in goedkope aandelen?
Hoe word ik klant bij een broker?
Ik wil deze tutorial graag zo praktisch en zo inzichtelijk mogelijk maken met duidelijke voorbeelden. Ik ga daarom online broker DEGIRO als voorbeeld gebruiken.
DEGIRO is de grootste Nederlandse broker voor particuliere beleggers.
Het online platform van DEGIRO werd gelanceerd in Nederland in 2013 en is sindsdien uitgerold over bijna twintig Europese landen.
Full disclosure – Ik gebruik DEGIRO als voorbeeld omdat ik zelf een account heb bij de GIRO en omdat het platform heel eenvoudig is in gebruik en zich dan ook leent voor de voorbeelden die ik hier wil illustreren. Ik heb verder geen banden met DEGIRO en ik word niet vergoed of op geen enkele manier beloond om DEGIRO hier te vernoemen.
De screenshots van DEGIRO die hieronder getoond worden dateren van juli 2018. Mogelijk zal hun software in de toekomst natuurlijk nog evolueren zodat hun platform er dan niet meer helemaal hetzelfde uitziet zoals hieronder te zien is. Nogmaals, de voorbeelden hieronder zijn er niet om een handleiding bij DEGIRO te maken maar wel om te illustreren hoe online aandelen kopen en verkopen precies in zijn werk gaat.
Hoe open ik online een effectenrekening?
Het proces om een rekening te openen is bij DEGIRO administratief licht en eigenlijk volledig online uit te voeren. Je moet wel een foto van je identiteitskaart uploaden maar verder kan je op een tiental minuten inderdaad je account aanmaken.

Ik heb zelf een initieel bedrag gestort via bankoverschrijving en de dag erop kon ik netjes starten met handelen. Ik heb voordat ik een rekening opende een paar keer contact gehad met hun klantenservice via email en ik werd telkens snel (binnen de 24 uur) geholpen alsook zeer uitgebreid en correct geïnformeerd.
Hoe kies je een online broker?
Behalve de transactiekosten zijn er nog een aantal andere zaken die ik belangrijk vind bij de keuze van een online broker. Hierbij enkele voorbeelden.
- Moet je kosten betalen om je effectenrekening te openen of aan te houden?
- Moet je een minimum bedrag storten op je effectenrekening?
- Moet je een minimum aantal transacties per maand doen?
- Worden er kosten aangerekend per maand als je niet of weinig handelt?
- Is het gratis om geld terug te boeken naar je eigen bankrekening?
Hoe vind ik een aandeel?
Ik wil graag Nvidia aandelen kopen.
Het eerste dat ik doe is het op NASDAQ noterende Nvidia aandeel opzoeken.

In het platform van DEGIRO kan je de huidige koers en andere informatie over een aandeel opzoeken met het zoekveld bovenaan rechts op het scherm waarin staat ‘Zoek een product’.
Ik heb meerdere mogelijkheden om Nvidia te vinden.
Ik kan zoeken naar Nvidia door één van volgende zoekcriteria te gebruiken.
- De naam van het bedrijf
- De ISIN code
- Het symbool
De naam van het bedrijf is in dit geval Nvidia. Dus da’s makkelijk.
Ik kan echter ook zoeken op basis van ISIN code of op basis van ticker symbol.
Wat is de ISIN code?
ISIN staat voor International Securities Identification Number.
De ISIN is een internationaal unieke code voor een effect dat een notering heeft op een beurs. Het is een alfanumerieke code bestaande uit 12 posities die ervoor zorgt dat een verhandelbaare effect zoals een aandeel wereldwijd een unieke identificatie heeft.
De ISIN van Nvidia is US67066G1040.
De eerste twee letters van de ISIN geven aan in welk land het aandeel uitgegeven is. Voor Nvidia is dat dus de Verenigde Staten.
Wat is het symbool?
Een symbool wordt ook ticker symbol genoemd en is een afkorting om een aandeel op een bepaalde beurs uniek te identificeren. Op NASDAQ bijvoorbeeld heeft Nvidia het symbool NVDA en op NASDAQ is dan ook geen ander aandeel te vinden met hetzelfde symbool.
Het is echter wel best mogelijk dat hetzelfde symbool NVDA op een andere beurs ter wereld gebruikt zou kunnen worden voor een aandeel van een ander bedrijf. Het is ook mogelijk dat Nvidia ook noteert op een andere beurs dan NASDAQ met dezelfde unieke ISIN maar wel met een ander symbool.
Dit zijn de beurzen waar Nvidia noteert met volgende ISIN en symbolen.
- NASDAQ, ISIN US67066G1040, Symbool NVDA, Munt USD
- SWX (SIX Swiss Exchange), ISIN US67066G1040, Symbool NVDA, Munt CHF
- FRA (Frankfurt Stock Exchange), ISIN US67066G1040, Symbool NVD, Munt EUR
- XET (Xetra), ISIN US67066G1040, Symbool NVD, Munt EUR
De Frankfurt Stock Exchange is de belangrijkste beurs van Duitsland. Duitsland telt echter acht beurzen: Frankfurt, Düsseldorf, München, Hamburg, Berlijn, Stuttgart, Hannover en
Bremen. Tenslotte is er ook nog Xetra (XET) wat een puur elektronisch platform is. De Xetra beurs of de zogenaamde XET beurs is verantwoordelijk voor meer dan 90% van alle aandelenhandel in Duitsland.
Wat zijn de openingstijden van de beurs?
Je kan niet 24 op 7 aandelen kopen en verkopen op een beurs. Voor sommige financiële producten is dat anders maar voor aandelen zijn er openingstijden (en dus ook sluitingstijden) alsook nationale feestdagen waarop de betreffende beurs gesloten is.
In het weekend zijn de aandelenbeurzen gesloten en kan je niet handelen.
De beurs in België (Brussel) en Nederland (Amsterdam) is open van 9u00 tot 17u30.
Ik beleg zelf voornamelijk in aandelen op NASDAQ en NYSE in New York en dien rekening te houden met het uurverschil met New York (de tijdzone is Eastern Time/ET). Handelen in aandelen op deze Amerikaanse beurzen kan tijdens de normale openingsuren (de regular trading hours) van 9:30 a.m. ET (15u30 onze tijd) tot 4:00 p.m. ET (22u00 onze tijd).
De Amerikaanse beurzen zijn ook gesloten op de Amerikaanse feestdagen.
- Nieuwjaarsdag
- President’s Day
- Goede Vrijdag
- Memorial Day
- Independance Day
- Labour Day
- Thanksgiving
- Eerste Kerstdag
Wat is extended-hours trading?
Extended-hours trading is de aandelenhandel die mogelijk is buiten de normale openingsuren, dus de handel in aandelen die plaatsvindt vóór en nà de regular trading hours.
Het open of gesloten zijn van de beurs verwijst naar de regular trading hours. De termen openingskoers en slotkoers zijn dus respectievelijk de koersen bij het begin en bij het einde van de normale openingstijden (de regular trading hours).
Via DEGIRO is extended-hours trading ondertussen wel mogelijk en dat pas sinds 2021. Dit kan via de zogenaamde TDG beurs, de TradeGate Exchange.


Wat is pre-market trading?
Pre-market trading is de naam voor de aandelenhandel voordat de beurs opent.
Voor NASDAQ en NYSE is dit van 4:00 a.m. ET tot 9:30 a.m ET.
Wat is after-hours trading?
After-hours trading is de naam voor het handelen in aandelen nadat de beurs gesloten is.
Voor NASDAQ en NYSE is dit van 4:00 p.m. ET tot 8:00 p.m. ET.
De actuele koers van een aandeel
De beurs is momenteel open (dus we bevinden ons in de normale openinguren oftewel tijdens de regular trading hours) en ik zoek Nvidia op NASDAQ.
Dit is wat ik te zien krijg als actuele koersinformatie.

Je kan het Nvidia aandeel aankopen met de groene knoppen waar K of Koop op staat.
Kijk zeker altijd nog even dubbel na of Product, ISIN, Symbool en Beurs wel juist zijn zodat je niet per ongeluk een ander aandeel of een ander product aankoopt dan dat je verwacht. Je kan best ook verifiëren dat je op de juiste Beurs aan de slag gaat in de juiste munteenheid.
Nog even ter herinnering, een transactie is een uitwisseling van aandelen tussen twee partijen en komt tot stand omdat een verkoper aandelen verkoopt aan een koper die ze overneemt.
Welke informatie vinden we hier allemaal?
- Laatste – De actuele koers aan dewelke de meest recente transactie plaatsvond
- Dagverschil – Het verschil tussen de laatste prijs en de slotkoers van de vorige dag
- Volume – Het aantal aandelen dat vandaag al van hand veranderd is
- Open – De koers op het ogenblik van het openen van de beurs vandaag
- Hoog – De hoogste koers van vandaag
- Laag – De laagste koers van vandaag
- Slot – De slotkoers van de vorige dag
- Tijd – Het tijdstip waarop de laatste transactie met de actuele koers plaatsvond
Tenslotte zien we nog twee heel belangrijke getallen. De BIED is de biedkoers (bid) en de LAAT is de laatkoers (ask).
Wat is de biedkoers?
De biedkoers (bid price) is de hoogste prijs die iemand op dit ogenblik wil betalen voor het Nvidia aandeel. Momenteel is dus iemand bereid om $252 te betalen voor een Nvidia aandeel als beste prijs. Andere bereidwillige kopers bieden dus sowieso minder.
Wat is de laatkoers?
De laatkoers (ask price) is de goedkoopste prijs die iemand op dit ogenblik vraagt voor het Nvidia aandeel. Momenteel is dus iemand bereid om Nvidia te verkopen voor $255 per aandeel als beste prijs. De andere potentiële verkopers vragen sowieso een hogere prijs.
Wat is de bid ask spread?
Het verschil tussen biedkoers en laatkoers wordt de spread of de bid ask spread genoemd.
De bid ask spread voor het Nvidia aandeel bedraagt momenteel 0.50 dollar.
Dit zijn enkele mogelijke situaties als ik zelf aandelen wil kopen.
- Als ik bereid ben om de laatprijs (ask) of meer te betalen, vindt er quasi onmiddellijk een transactie plaats omdat ik op dat ogenblik de hoogste bieder in de markt ben. Ik bied immers meer dan de biedkoers. Ik kan de aandelen als eerste kopen.
- Als ik bereid ben om meer dan de bid price te betalen maar toch minder dan de ask price, sta ik eerste in lijn om de aandelen te kunnen kopen. Ik heb op dat ogenblik het beste bod in de markt. Ik moet wel afwachten of de beste ask price daalt tot mijn bod, dus tot er een verkoper kan gevonden worden die akkoord gaat met mijn bod.
- Als ik minder bied dan de huidige bid price, heb ik niet het beste bod in de markt. De kopers die meer bieden dan mij zullen eerst bediend worden en als eerste de aandelen kunnen kopen. Tenminste als er verkopers gevonden kunnen worden die akkoord gaan met de geboden prijzen en dus bereid zijn om hun laatprijs te verlagen.
Analoog als ik zelf aandelen wil verkopen.
- Als ik bereid ben om aan de biedprijs (bid) of aan een nog lagere prijs te verkopen, vindt er quasi onmiddellijk een transactie plaats omdat ik op dat ogenblik de goedkoopste verkoper in de markt ben. Ik vraag immers minder geld dan de laatkoers. Ik kan mijn aandelen als eerste verkopen.
- Als ik bereid ben om lager dan de ask price te verkopen maar toch meer wil betaald worden dan de bid price, sta ik eerste in lijn om mijn aandelen te kunnen verkopen. Ik heb op dat ogenblik het beste bod in de markt. Ik moet wel afwachten of de beste bid price stijgt tot mijn bod, dus tot er een koper kan gevonden worden die akkoord gaat met mijn bod.
- Als ik meer wil betaald worden dan de huidige ask price, heb ik niet het beste bod in de markt. De verkopers die bereid zijn om goedkoper dan mij te verkopen zullen eerst bediend worden en als eerste hun aandelen kunnen verkopen. Tenminste als er kopers gevonden kunnen worden die akkoord gaan met de geboden prijzen en dus bereid zijn om hun biedprijs te verhogen.
Wat is een beursorder?
Om aandelen te kopen of te verkopen moet je een beursorder aanmaken. Een beursorder of kortweg een order is een opdracht tot kopen of verkopen die door je online broker naar de beurs gestuurd wordt om daar verwerkt te worden.
Met een order geef je te kennen dat je bereid bent aandelen te kopen of te verkopen aan een bepaalde prijs. Je kan zo je eigen biedprijs of laatprijs opgeven. Je order wordt naar de beurs gestuurd en daar begint de zoektocht naar een tegenpartij die akkoord gaat met jouw bod.
Ik wil bijvoorbeeld Nvidia aandelen kopen via DEGIRO.

Ik klik allereerst op Koop om een aankooporder aan te maken en krijg het volgende formulier te zien om in te vullen.

Ik wil 10 aandelen kopen dus ik vul het getal 10 in in het Aantal veld. Het bedrag dat ik daarvoor moet betalen wordt automatisch berekend en getoond in het Bedrag veld. Ik zou omgekeerd ook eerst het Bedrag kunnen invullen dat ik wil investeren en dan wordt automatisch het Aantal aandelen berekend en getoond dat ik met dat bedrag kan kopen.
Je ziet nog een paar andere keuzemogelijkheden op dit formulier.
- Het ordertype – het type beursorder dat je wil aanmaken
- De orderduur – de geldigheidsduur van het order
Beide keuzes zijn belangrijk dus ik ga er hieronder zeker verder op ingaan en de verschillende mogelijkheden uitleggen.
Wat is een ordertype?
DEGIRO ondersteunt enkel de eenvoudigste ordertypes. Ze zijn niet moeilijk te begrijpen maar het is wel belangrijk dat je ze kent en dat je het verschil weet.
Dit zijn de mogelijkheden als je wil KOPEN.
- Limit order
- Market order
- Stop order
- Stop limit order
Analoog heb je exact dezelfde mogelijkheden als je wil VERKOPEN.
- Limit order
- Market order
- Stop order
- Stop limit order
Wat is een limietorder?
DEGIRO stelt standaard voor om een Buy Limit Order (LMT) te maken als je wil kopen.
Dit wil zeggen dat je wil aandelen kopen maar dat je wel wil opgeven wat de maximale prijs is die je daarvoor wil betalen. Dit is jouw biedprijs of jouw bid price. Je bepaalt je limietprijs bij het maken van je beursorder voordat het naar de beurs gestuurd wordt.
Met een limiet order kom je niet voor verrassingen te staan. Je bent 100% zeker dat je niet meer zal betalen voor je aandelen dan je opgegeven prijs. Uiteraard moet er wel een verkoper gevonden worden die bereid is aan jouw voorwaarden te verkopen.
Ik ben bijvoorbeeld bereid om 253 dollar te betalen voor mijn 10 aandelen.

Door te klikken op de knop PLAATS ORDER krijg ik nog een bevestigingsscherm te zien waarna mijn order naar de beurs gestuurd wordt.
Wat is de orderduur?
De orderduur is de tijdsduur dat mijn aankooporder op de beurs blijft bestaan en waarin gezocht wordt naar een verkoper die akkoord is met mijn bod.
Je kan kiezen uit volgende mogelijkheden.
- Dagorder
- Doorlopend order
Wat is een dagorder?
Een dagorder is enkel vandaag geldig tijdens de normale openingstijden van de beurs, tijdens de regular trading hours. Indien mijn order niet ingevuld geraakt voor sluitingstijd van de beurs vervalt het automatisch en is het order geannuleerd.
Wat is een doorlopend order?
Een doorlopend order of een Good Till Canceled (GTC) order blijft actief tot het ofwel ingevuld wordt, geannuleerd wordt door mijzelf als belegger, of omdat het order uiteindelijk komt te vervallen na bijvoorbeeld 60 dagen.
Elke broker bepaalt zelf wat de standaard vervaltermijn is.
Wat is een fill?
Als op de beurs een tegenpartij voor je order gevonden wordt, vindt een transactie plaats. De aandelen wisselen van eigenaar. Het order wordt ingevuld.
Dit wordt een fill van het order genoemd.
Ik betaal pas transactiekosten nadat een fill gebeurde.
Wat is een position?
Eens mijn aankooporder ingevuld is, word ik eigenaar van de betreffende aandelen.
Vanaf dan heb ik heb een positie of een position in Nvidia.
Wat is position size?
De position size is de grootte van mijn positie.
Ik kocht 10 aandelen van Nvidia dus mijn position size is 10 stuks.
Als ik 10 extra aandelen van Nvidia koop, wordt mijn position size 20 stuks.
Kan ik een order veranderen?
Zolang je order niet ingevuld is, kan je het nog steeds wijzigen.
Indien je bijvoorbeeld merkt dat je ingestelde limietprijs (je bod) te laag is om een verkoper te vinden, kan je je order wijzigen en je limietprijs verhogen.
Kan ik een order annuleren?
Je kan een order gratis annuleren zolang het order niet ingevuld is.
Wat is een buy market order?
Bij een marktorder of bestens order of Buy Market Order (MKT) wil je zo snel mogelijk de aandelen aankopen aan de volgende marktprijs.
Je ziet op het formulier dat het Limiet veld uitgegrijsd is en dat ook het bedrag dat je zal betalen voor je aandelen niet ingevuld is. Op het ogenblik dat je het market order aanmaakt, weet je immers niet hoeveel je zal moeten betalen voor je aandelen.

Een market order is risicovoller dan een limietorder.
Je kan best geen market order aanmaken als de beurs niet open is op dat ogenblik. Je weet immers niet aan welke biedkoers en laatkoers de markt opnieuw zal openen. Bekijk dus ook steeds goed de biedkoers en laatkoers voordat je een market order doorstuurt.
Zeker met kleinere aandelen die minder gehandeld worden en er dus minder vraag en aanbod is, kan de bid ask spread nogal eens oplopen. Je wil dan absoluut vermijden dat je market order actief wordt op een ogenblik dat er nauwelijks verkopers zijn aan normale prijzen en er enkel woekerprijzen gevraagd worden.
Wat is een buy stop order?
Bij een Buy Stop Order (STP) geef je aan dat je wel aandelen wil aankopen maar pas van zodra de actuele koers hoger wordt dan een bepaalde prijs.
In onderstaand voorbeeld geef ik aan dat ik Nvidia wil kopen maar de actuele koers moet eerst boven 260 dollar gaan. Van zodra dit gebeurt wordt mijn buy stop order automatisch een buy market order en vindt mijn aankoop plaats aan de volgende beschikbare prijs.

Ik heb in dit formulier Doorlopend gekozen als Orderduur. Ik weet immers niet wanneer Nvidia boven mijn ingestelde stopprijs zal gaan handelen. Dit kan best nog een paar dagen of weken duren. Van zodra dit gebeurt, wil ik er echter als eerste bij zijn om onmiddellijk en automatisch tot aankoop over te gaan.
Wat is een buy stop limit order?
Tenslotte is er een Buy Stop Limit Order (STP LMT) wat een slimme combinatie is van een buy stop order en een buy limit order.
Met onderstaand formulier maak ik een doorlopend order om Nvidia aandelen aan te kopen. Ik wil wachten tot de actuele koers boven 260 dollar gaat. Op dat ogenblik verandert dit buy stop limit order in een gewoon buy limit order. Ik heb mijn limietprijs ingevuld waarmee ik aangeef dat ik enkel wil kopen als ik minder dan 262 dollar per aandeel moet betalen.

Met een buy stop limit order wil ik mezelf beschermen tegen een koers die ineens al te fel omhoog springt. Stel dat Nvidia ineens aan 275 dollar verhandeld wordt, wil ik toch niet automatisch kopen maar wil ik daar eerst wel nog eens over nadenken.
Dankjewel
Dankjewel en proficiat dat jij tot helemaal hier beneden gelezen hebt 🙂
Kudos to you!
Denk je dat dit artikel ook interessant kan zijn voor anderen?
Deel het dan even op Facebook.
16 reacties
Sander · juli 31, 2018 op 16:25
Hoi Rudy,
Bedankt voor dit leerzame artikel, erg handig overzicht voor een beginner moet ik zeggen!
Groeten,
Sander
Rudy D'hauwe · augustus 1, 2018 op 18:39
Dag Sander,
Dankjewel voor je reactie. Da’s fijn om te horen!
Groeten,
Rudy
Rien · juli 21, 2020 op 12:44
Hoi Rudy,
Wat een mooie toegangelijke info. Ik kwam erop doordat mijn dochter vragen ging stellen. Er blijft een vraag over waar we naar zoeken. Namelijk:
Als ik voor 100 euro een aandeel koop en ik verkoop dat aandeel met verlies. Waar blijft dan het verschil? Wij gokken dat het verschil aan het betreffende bedrijf toevalt. En als dat klopt dan zou het kunnen dat het eigen vermogen van een bedrijf heel snel gaat groeien als heel veel mensen voor minder geld hun aandelen verkopen en zijn de koper die voor lager kocht EN het bedrijf waar de aandelen van zijn de winnaar. Klopt dat?
Rudy D'hauwe · augustus 25, 2020 op 12:27
Dag Rien,
Da’s een hele goede vraag. Ik vrees dat ik je moet teleurstellen. Het desbetreffende bedrijf krijgt niet dat verschil en jouw verlies helpt niet om het eigen vermogen van dat bedrijf te laten groeien. De prijs van een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod. Dat wil zeggen door wat mensen er willen voor betalen en aan welke prijs ze willen verkopen. Stel dat ik een aandeel koop voor 100 euro en de volgende dag komt er slecht nieuws uit over dit bedrijf. Plotseling zijn er nog alleen bereidwillige kopers te vinden die slechts 90 euro willen betalen om dit aandeel te kopen. De koers van dat aandeel zal dalen. Er zijn ook verkopers die graag van dit aandeel af willen en dan ook bereid zijn om een relatief klein verlies te incasseren en te verkopen aan 90 euro. Ik verkoop ook aan 90 euro per aandeel en incasseer zo een verlies van 10 euro per aandeel. Het kan best dat er morgen weer kopers zijn die wel meer willen betalen en de koers weer stijgt. Deze koers is eigenlijk een onderhandeling tussen kopers en verkopers. Dit heeft geen invloed op het eigen vermogen van het bedrijf.
Ik hoop dat dit een beetje verduidelijking geeft.
Groeten en nogmaals bedankt voor je vraag,
Rudy
Sabine De Pauw · februari 6, 2020 op 18:16
Hallo,
Interessante uitleg voor een beginner als ik. Ik trade zelf via m’n bank Parisbas in België. Wat mij dus het meeste bezig houdt is als men een order van koop of verkoop plaatst buiten de uren van de bank maar wel nog binnen de beursuren, in mijn geval America, Nasdaq, of men wel het tijdstip van handelen respecteert de volgende dag bij de bank zelf. Vb ik koop een aandeel om 21u op de beurs in America, zal dit dan de aankoopprijs zijn van 21u of is dat dan de prijs van het aandeel als de bank opengaat? Voor mij niet duidelijk. Ik ben ook nog maar 2 weken begonnen met traden.
Hartelijk dank.
Met vriendelijke groeten,
Sabine
Rudy D'hauwe · februari 6, 2020 op 20:07
Dag Sabine,
Hartelijk dank voor je reactie. Als je online aandelen koopt of verkoopt op NASDAQ via Parisbas op een ogenblik dat de beurs in Amerika open is, dus om 21u onze tijd zoals in je voorbeeld, zou je aandeel onmiddellijk moeten aangekocht of verkocht worden. Je order zal onmiddellijk ingevuld worden aan de prijs van dat ogenblik. Als je een order ingeeft als de beurs in Amerika gesloten is, bijvoorbeeld om 23u30 onze tijd, zal je order pas bij het openen van de beurs in Amerika de volgende dag verwerkt worden, dus om 15u30 onze tijd (afhankelijk van de zomertijd kan dat soms in het jaar ook 14u30 zijn).
Groeten,
Rudy
Hugo · juni 6, 2020 op 19:29
Dag Rudy,
Dank u wel voor de verduidelijking.
Ik heb een vraag m.b.t. een “buy stop order”.
Waarom zou je slechts willen aankopen als de aankoopprijs HOGER is dan …?
Groeten,
Hugo
Rudy D'hauwe · juni 16, 2020 op 23:00
Dag Hugo,
Dankjewel voor je interessante vraag. Een populaire trading strategie is “breakout trading”. Dit wil zeggen dat we als trader wachten om aan te kopen tot een aandeel uitbreekt boven een bepaald prijsniveau. We willen pas een aandeel kopen van zodra dit aandeel zich positief bewijst en bijvoorbeeld hoger gaat dan ooit tevoren. Met een BUY STOP order kan je automatisch laten aankopen van zodra dit aandeel deze hogere koers overschrijdt. Het voordeel is dat je vaak sneller, en goedkoper kan kopen dan als je wacht tot de volgende dag en het aandeel misschien al verschillende procenten hoger noteert.
Groeten,
Rudy
Janneke · juni 21, 2021 op 19:53
Echt een toppost! Heel duidelijk en leerzaam. Enthousiast geraakt om te starten op DEGIRO, heb ik wel een vraag: waarom zou je een aandeel kopen bij NASDAQ als hij ook te koop is op de XET? Zijn de kosten dan niet veel hoger op DEGIRO? (alleen al vanwege het omrekenen van USD naar EUR)
Rudy D'hauwe · januari 11, 2022 op 16:34
Dag Janneke, ik denk dat het inderdaad voordeliger is als je het aandeel in euro kan kopen. Je hebt gelijk dat er mogelijk een extra kost en een bijkomend valutarisico speelt als je het aandeel in USD zou kopen. Om het aandeel in USD te kopen moet je euro’s namelijk omzetten naar dollars ofwel dollars lenen. Aan deze beide manieren zijn kosten verbonden. Bovendien kan de dollar dalen ten opzichte van de euro zodat je later misschien minder euro’s terugkrijgt als je je aandeel gaat verkopen en de ontvangen dollars van die verkoop opnieuw omzet in euro’s. Dat is het zogenaamde valutarisico. Het is dus zeker een nadeel voor ons als Europese beleggers dat de Amerikaanse aandelen op NYSE of NASDAQ in USD noteren. Ikzelf heb daar ook mee geworsteld en ook best eens een paar duizend euro verloren doordat de dollar in die periode sterk gedaald was tegenover de euro.
Marloes · november 8, 2021 op 23:17
Dag Rudy,
Complimenten voor de info. Ik wil zelf ook via DEGIRO gaan beleggen, heb een aandeel op het oog van een Amerikaans bedrijf dat via de NASDAQ verhandelt wordt, maar ook in euro op de beurs van Frankfurt. Wat zijn de voordelen of overwegingen om via de Amerikaanse beurs en in USD te handelen, in plaats van in euro’s?
Vriendelijke groet
Rudy D'hauwe · januari 11, 2022 op 15:51
Dag Marloes, ik denk dat het inderdaad voordeliger is als je het aandeel in euro kan kopen. Je hebt gelijk dat er mogelijk een extra kost en een bijkomend valutarisico speelt als je het aandeel in USD zou kopen. Om het aandeel in USD te kopen moet je euro’s namelijk omzetten naar dollars ofwel dollars lenen. Aan deze beide manieren zijn kosten verbonden. Bovendien kan de dollar dalen ten opzichte van de euro zodat je later misschien minder euro’s terugkrijgt als je je aandeel gaat verkopen en de ontvangen dollars van die verkoop opnieuw omzet in euro’s. Dat is het zogenaamde valutarisico. Het is dus zeker een nadeel voor ons als Europese beleggers dat de Amerikaanse aandelen op NYSE of NASDAQ in USD noteren. Ikzelf heb daar ook mee geworsteld en ook best eens een paar duizend euro verloren doordat de dollar in die periode sterk gedaald was tegenover de euro.
Suzanne · januari 7, 2022 op 11:03
Hey Rudy, bedankt voor je uitleg hierboven! Echt heel waardevol. Nu heb ik ook een vraagje voor je… is het verstandiger om als Belgische (kleine) belegger juist niét voor dividend aandelen te kiezen? Ik heb eerder een ETF gekocht die wel dividend uitkeert maar volgens mij betaal je dan teveel belasting in BE. Nu sta ik op het punt een paar aandelen te kopen maar weet niet goed hoe zwaar ik daaraan moet tillen.
Bedankt voor om jouw visie te delen! 🙂
Rudy D'hauwe · januari 11, 2022 op 16:44
Hallo Suzanne, ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf geen rekening hou met dividenden. Ik investeer bijvoorbeeld wel in de S&P-500 ETF maar kies verder voor aandelen op basis van hun perspectief om op redelijk korte termijn te gaan stijgen in waarde. Alles hangt af van de strategie die je hanteert. Ik zelf kies voor een strategie om aandelen te proberen kopen op een ogenblik dat ze net aan het starten zijn aan een nieuwe snelle stijging. Dan is het minder belangrijk om met dividenden rekening te houden.
Ray Pedkid · februari 8, 2022 op 13:58
Mooi stukje Rudy! Heb wel een vraag;
Ik wil via DEGIRO aandelen kopen. Laat zeggen van het Japanse bedrijf Nintendo.
Deze wordt niet op de NASDAQ verhandeld maar uiteraard wel op de TSE (Tokio) en TDG (Duitsland). Welke van deze twee kan ik het beste kiezen? Yen of Euro? Zelfde geldt voor bv EasyJet, die kan ik kopen bij TDG of bij LSE (Londen).
Alvast bedankt!
Rudy D'hauwe · februari 10, 2022 op 10:24
Dag Ray,
Het is voor ons als Belgische of Nederlandse belegger interessant als je aandelen in EUR kan kopen. Zo moet je geen EUR omzetten in USD of YEN waardoor je daarvoor alvast geen kosten moet betalen. Bovendien loop je dan ook geen wisselkoersrisico. Stel namelijk dat je een aandeel koopt in Yen en dat het aandeel in de weken daarna stijgt met +10%. Je wil het vervolgens verkopen maar stel dat op dat ogenblik de Euro -10% gedaald is ten opzichte van de Yen. Dan eindig je nog maar net breakeven en schiet niets over van je +10% winst. Dit enkel ter illustratie.
Ik hoop dat dit helpt,
Rudy